Това е НАЙ-лесно приложимият начини на акупресура, който не изисква специални условия и усилия, а ако бъде превърнат в ежедневен НАВИК, тонизира енергийния поток, стимулира обмяната на веществата, кожата се освежава, активизира се кръвообращението и настъпва общо успокоение в организма. Стимулирайки ежедневно точките на дланта си, повишавате И имунната си резистентност срещу вирусите.

ФОРМАТА НА КЕСТЕНА е идеална за целта, защото е той е голям и не е идеално объл, а леко издължен, тъй че става за самомасаж, ДОРИ ако се прави САМО С ЕДНАТА ръка при заетост на другата, за да се стимулират съответните рефлексорни на дланта. Разбира се ПО-добрият вариант е да се упражни натиск с двете длани една срещу друга. Извод: избирай си кестен, който НЕ Е идеално закръглен, а лека издължен.

  Лечителят – Петър ДИМКОВ, съветва да се въртят кестени между пръстите на ръцете, за да са подвижни ставите и никога да не страдат от артрит. Носени в джоба на сакото или панталона, дори в дамска чанта за изравняване на биополето и съхраняване на аурата. Мушнати под възлавницата поне 5-6, а най-много 10 те дават спокоен сън и са незаменими успокоители са, както и помагат при главоболие. Поставени под леглото помагат за справяне с ишиас, ревматизъм и други ставни болки.
                      Стрес? Нерви? Няма свободна минута за почивка?…
Как да решите такива проблеми?
При малки неразположения ТОЧКОВИЯ масаж НА ДЛАНта прави истински ЧУДЕСА е в състояние да сътвори ЧУДЕСА твърди поради това, че всички части на организма са свързани с определени точки на ръката. Масажът възбужда не само зоните, които натискаме, но и рефлектира в съответните органи: стомаха, сърцето, нервите и т.н., като спомага да се подобри притока на енергия в съответния орган и едновременно го активизира, като премахва енергиините блокажи, с което си заминава и причината за проблема неразположението.
              Голямо предимство е, че след като усвои техниката на масажа,
човек е способен да си помогне сам без доктор и лекарства, като за постигане на това са достатъчни две-три минути масаж ежедневно съответната рефлексна зона. Натискът трябва да бъде силен, но не болезнен.
Неразположения, при които масажът помага .. виж зоната за стимулиране със съответния номер
ПРОСТУДА
Напада ви хрема? Веднага започнете масаж на рефлексиите зони на дланта, свързани с носните кухини (на рисунката – зони 2). С пръстите на едната ръка масажирате с кръгови движения съответните пръсти на другата. Възпале­нието на слизестата обвивка на носа оздравява бързо.
Кашлицата може да се намали с помощта на кръгов масаж на зоните, свързани с бронхите (б) и белите дробове(5). При простудни заболявания, за да активизирате защитните сили на организма, масажирайте зоните, свързани с лимфните възли. Внимателно разтривайте с палеца и показалеца зони 3.
ГЛАВОБОЛИЕ
Преди да вземете хапче, опитайте масаж на рефлексиите зони, свързани с мозъка (1), с фронталните и максиларните синуси (2). Това подобрява кръвообращението във всички области на главата. Масажът на тези зони помага не само при главоболие, но и при недостатъчна концентрация на вниманието и при излишна нервност. Масажирайте възглавничките на пръстите със силни кръгови движения.
НАРУШЕНО КРЪВООБРАЩЕНИЕ
За усилване и стабилизиране на кръвообращението с леки кръгови движения на палеца пет минути масажирайте рефлексната зона на сърцето (8).
 
БОЛЕЗНЕН МЕНЗИС
Рефлексиите зони, свързани с яйчниците (11) и матката (12), също лесно се поддават на масаж. Обхващайки дланта с палеца и показалеца, силно натискайте зони 11 и 12.
СТРЕС
В най-напрегнатите дни, когато буквално всичко се изплъзва от ръцете ви, успокояващо и разслабващо въздействие оказва масажът на зоните (7), свързани със слънчевия сплит – центъра на нашата нервна система. Ще ги откриете без труд на дланта си, ако я закрьглите, като че в нея има ябълка. Най-дълбокото място е търсената точка 7. Натискайте с палеца, а с останалите четири пръста поддържайте дланта отдолу.
НАРУШЕНО ХРАНОСМИЛАНЕ
Неразположение от мазна или лютива храна се отстранява лесно чрез масаж на рефлексната зона, свързана със стомаха (4). При повдигане и киселини масажирайте зоната, свързана с черния дроб и жлъчката (9), а при запек – зоната на дванайсетопръстника (10).

ОЩЕ информация за СЪОТВЕТСТВИЯТА
между зоните на дланта и съответните органи, респ. системи може да научите тук

КЕСТЕНИТЕ притежават ред полезни свойства и се ползват при лечението на ред заболявания и отстраняване на неблагоприятни енергийни влияния

             НАЙ-ЛЕКОВИТИ са брани през месеците септември и октомври. Тогава те съдържат в най-голяма степен полезни съставки – дъбилни вещества, мазнини, витамини, особено С, В и К.
     Признато средство са срещу болка и възпаление. Церят труднозаздравяващи рани, възникнали в резултат на нарушено кръвоснабдяване. С доказан ефект е следната лесна рецепта: ситно нарязани диви кестени киснат 14 дни в люта ракия. Съотношението на кестените към алкохола е 2:10. Така приготвената настойка се прилага за разтривки при флебит, разширени вени, хемороиди.
             Именно способността на тези лъскави топчета да укрепват стените на кръвоносните съдове ги прави незаменими в илачите за разширени вени и тромбофлебит.
    Дивите кестени, известни още като конски, действат и противовъзпалително, противотемпературно и обезболяващо. Употребяват се във вид на запарка при кашлица и хрема. На храносмилателната система имат запичащ и дезинфекционен ефект, поради което се препоръчват при диария. В народната медицина се предлагат още за лечение на магарешка кашлица, маточни кръвотечения, подагра, ревматизъм, ишиас. Дендротерапевтът Симеонова разказа още, че както самото дърво, така и плодовете му носят енергийната вибрация на славата. Носени близо до тялото, дават енергия, бодрост, пъргава мисъл и самочувствие.
           Нашите деди са вярвали, че могат да се изчистят от отрицателните енергии, ако поставят конски кестени по протежение на цялото легло на болния човек. Обръщали ги с изпъкналата част нагоре и ги раздалечавали на разстояние 10-15 см. един от друг. Между тях разхвърляли глави лук и чесън. В днешно време това суеверие има научно обяснение и то е свързано с лечебната сила на кестена.
Ето и няколко лечебни рецепти с кестени
При костни и мускулни заболявания 
Нарязват се заедно с корите 6-7 диви кестена и се заливат с 500 мл спирт или домашна ракия. Така престояват 4-5 дни, докато от кестените започне да се отделя пяна и те се размекнат. С получената настойка разтриваме болните места, а с размекнатите кестени можем да правим компрес или лапа.
При язва 
Сваряваме 10-ина питомни кестени във вода, докато омекнат добре. Обелваме ги и ги намачкваме на каша. Заливаме кашата с 500 мл вода, добавяме 1 с.л. жълт кантарион и варим още малко. Прецеждаме през едра цедка получената смес и в нея слагаме 1-2 с.л. зехтин. Приемаме сутрин на гладно по 1 с.л. от така приготвеното лекарство.
При болки в черния дроб
Сваряваме 10-ина питомни кестена, докато омекнат, след което ги обелваме и смачкваме добре. Поставяме ги в 500 гр. мед, към който прибавяме и 2 с.л. цвят от лавандула. Сваряваме отново тази смес, след което я прецеждаме през едра цедка. От нея вземаме 3 пъти на ден по 1 или 2 с.л., преди или след ядене.
При болки в гърба и кръста
В 1 л червено домашно вино сваряваме 500 гр. питомни кестени, докато напълно се отделят черупките им. Обелваме ги, намачкваме ги и ги оставяме да престоят час-два, след което ги прецеждаме и пасираме през едра цедка. От така приготвеното лекарство можем да пием по 2-3 малки чашки на ден, както и да го използваме за мазане на болните места.
При сърдечни смущения
Изпичаме добре 5-6 питомни кестена, обелваме ги и ги слагаме в 500 мл кипяща вода. Към нея прибавяме 1 ч.л. стрити корени от жълта тинтява, шепа нарязан магданоз и 2 с.л. грис. В получената супа можем да поставим малко масло или зехтин. Ако си правим такава супа веднъж седмично, то ще усетим бързо подобрение на сърдечносъдовата дейност и кръвообращението.
/източник :
Facebook коментар
(Visited 3 times, 1 visits today)
Total Page Visits: 463 - Today Page Visits: 1