Киселото зеле регулира чревната флора и бори рака

Учените доказаха, че киселото зеле оказва благоприятно влияние върху стомашно-чревната флора и същевременно възпрепятсва развитието на различни ракови заболявания.

През зимния сезон ферментиралият зеленчук е изключително популярна храна в България, но се предпочита и в редица други страни. Ползите от консумацията му за здравето са много, като най-често се използва за регулиране на чревната флора при стомашни проблеми.

Учени от Масачузетския технологичен институт доказаха, че млечно киселите бактерии в киселото зеле компенсират убитите от солта бактерии, като с това намаляват желанието за солени храни, оказващи неблагоприятен ефект върху чревната флора.

Процесът на естествена ферментация на киселото зеле е много сходен с процеса при киселото мляко, при който се образуват множество “добри“ бактерии (млечно-кисели бактерии). Те играят ролята на естествен пробиотик за чревната флора и подпомагат нейното нормално функциониране. “Добрите” бактерии се борят успешно с „лошите“ бактерии и възпрепятстват техното размножаване. Зелето е от малкото храни, които съдържат Lactobacilli plantarum – бактерия, която подпомага за доброто функциониране на храносмилателната система.

Вкусното кисело зеле и неговият сок се препоръчват в редица диети за отслабване. Известно е, че то подпомага производството на енергия, подобрява метаболизма и повишава кръвния поток. Но ползите от зелето не свършват с това. Киселото зеле се характеризира с незаменимото си действие в борбата срещу рака. Наличието на антиоксиданти в състава способства елиминирането на свободните радикали в организма, за които се счита, че са отговорни за развитието на злокачествените заболявания. Отделно учените са открили глюкозинолати, които активират естествените антиоксидантни ензими в организма. При процеса на ферментация се образуват и изотиоцианати, които могат да потиснат развитието на раковите клетки. В тази връзка може да се счита, че киселото зеле е по-добра превенция срещу рака от зеленчука в суров вариант.

Киселото зеле и зелевата чорба се препоръчват за подсилване на имунната система, срещу махмурлук, за укрепване на костите, при диария и запек, за подобряване на зрението и вида на кожата. Трябва да се отбележи, че съдържанието на натриев хлорид (готварска сол) във ферментиралия зеленчук е високо и това може да повлияе неблагоприятно на хората с високо кръвно налягане или бъбречни проблеми.

Незаменимите съставки на киселото зеле оказват благоприятния си ефект, ако зелето е втасало по естествен начин на хладно и тъмно, без топлинна обработка.

Източник: Фрамар

(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *