Лечебната сила на морето

Превърни почивката на море в незабравимо преживяване, което да донесе на детето още здраве и още усмивки!

Затова използвай природните дадености с мярка.

Планирай разумно ваканцията

Ти най-добре познаваш твоето дете. Знаеш колко бързо расте, как се променя ден след ден, наясно си и как малкото реагира в дадени ситуации. Ето защо е добре да се съобразиш с индивидуалностите на малкото човече, планирайки дългоочакваната семейна почивка.

Ако сте в период на никнене на зъбки например, това е съпроводено с редица неразположения, и едва ли ще е подходящ момент за смяна на климата. Обмисли всички тези „мънички“ подробности, за да спестиш и на себе си, и на цялото семейство евентуални притеснения и нежелани емоции.

Ако основният ти страх е, че на морските курорти се „разхождат“ летните вируси, би могло месец преди пътуването детето да приема пробиотици (живи микробни хранителни добавки), разбира се след консултация с нужния специалист. Това ще гарантира доброто състояние на храносмилателната му система.

Възползвай се от даровете на природата

Сега е моментът да се погрижиш за закаляването, стимулирането и укрепването на имунната система на малкото човече. Морето ви очаква! Ето как да се възползваш от неговите дарове и какво е нужно за пълноценото им усвояване:

1. Разхождай детето по крайбрежната ивица на плажа – на мокрия пясък. Морският бриз носи не само прохлада – ползата от него е голяма, тъй като съдържа множество минерали. Ако мъничето може само да ходи, пусни го да бяга босо по брега (това е зоната, където най-трудно се върви). По този начин укрепва костно-мускулната му система. Нека разходките по плажа бъдат в ранните и късните часове, за да има наистина полза, а не вреда.

2. Йодните пари – един от най-ценните морски дарове, са особено полезни ако детето има проблеми със заболявания на дихателните пътища. За съжаление можете да вдишвате йодни пари, разхождайки се край морето само рано сутрин – при изгрев слънце (към 5-6 часа). 30 минути са достатъчни за стимулиране на имунната система. Не е нужно да будиш малкото – то може спокойно да продължи съня си в количката.

3. Избирай места за почивка, където си сравнително убедена, че морската вода е чиста. За съжаление за нашето Черноморие вече трудно можем да бъдем сигурни в това, но все пак бихме могли да направим избор. За малчовците е добре да им предложиш „басейн“ в пясъка на брега. Басейнът всъщност е една по-дълбока дупка, която може заедно да издълбаете, а водата, която ще се появи на дъното, е натурална и чиста. Басейните в хотелите край морето не се препоръчват за децата. Водата в тях действително е пречистена, но е натоварена с много химия. А кожата е орган, който не само изхвърля, но и усвоява веществата.

4. Ако можеш, организирай лятната почивка така, че след морето детето веднага да отиде на планина, дори и за 1 ден. Това е много полезна закаляваща процедура (все едно редуваш топъл-студен душ :). Разликите в надморската височина и в температурите са състояния, които представляват стрес за имунната система и съответно действат закаляващо. Преди почивката обаче, се консултирай с педиатъра, който също ще даде своята оценка за здравето и състоянието на детето. Винаги е нужна точната мярка, за да има максимална полза.

5. Положителните емоции от контакта с водата и от играта с пясъка укрепват имунната система по невероятен начин. В този смисъл е благотворно и влиянието на аквапарковете – но тези, които са на брега на морето. Наблегни на положителните емоции и като запознаеш детето с морския свят. Потърсете къде са се скрили рачетата, проверете какво чуваме като сложим рапан на ухото… Помни, че психоемоционалният климат е много важен за детето. Ето защо усмивките на мама и татко също са дар, нужен за здравето. А морето ни предразполага към повече настроение, хармония, спокойствие.

Автор: Борислава Байкушева-Бонева

Източник: moetodete

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *