Лечебни свойства на билката Босилек

От къде тръгва историята на босилека?
Сигурно всички първосигнално се сещат за “ароматната” Италия, тъй като босилекът се използва както за направата на сос (песто), traditional-italian-pestoтака и като така незаменимата добавка към традиционните италиански ястия, като спагети, макарони и паста. Истината обаче ни отвежда на съвсем друго място (впрочем даже две и то в коренно противоположни посоки), защото за родина на тази така омайваща с мириса си билка се считат Африка и някои от тропическите части от далечна Азия. Това е един от интересните факти за босилека.
Друг такъв е, че в Европа босилекът е “пришълец” и се е настанил трайно в средиземноморската кухня, след като изследователите и откривателите на нови земи са опитали и са оценили неземните му вкусови качества. Названието му на латински е Ocimum basilicum или още наричан “Царската билка”. Цветовете на растението са в няколко цвята: бели, тъмно червени или розови. А самият босилек наброява наистина съществен брой от разновидности.
Запарете вода в чайника!
11826
Друго от многото приложения на листата от босилек е направата на чай от него. Естествено използват се вече изсушените му листа, но тук има една малка подробност. Процесът на сушене на листата трябва да се извърши тогава, когато цветът все още не е излязъл. Счита се, че тогава листата на босилека съдържат най-много от ценните си качества, които наистина са значително доста на брой. Като например това, че приготвен от листата му, чаят от босилек се използва за премахване на леко нервно напрежение, главоболие и гадене. Отварата от босилек пък се приготвя тогава, когато имаме възпалено гърло или когато ни е назначено лечение на респираторни заболявания. Отлично средство наред с магданоза е при справяне с лошия дъх в устата ни.
Лесна рецепта за приготвяне на чай от босилек:
Кипваме количество около 250-300 мл. вода на котлона и запарваме 1 или 2 ч.л. листа от босилек за 5-10 мин. За наше улеснение можем да ги сложим в специален филтър за чай (вече се продават в по-големите магазини). Хубаво е да си набавите пресни листа, които сами да сте си изсушили, ако държите на качеството на това, което пиете. Алтернативният вариант е да се снабдите с вече готови от аптеката/дрогерията. По желание можете да добавите резен лимон или други плодове към запарката, ако чистият вкус на босилека все пак не ви допада съвсем. При всички положения няма да сгрешите.
 
Когато страдаме от болно гърло и ни измъчва кашлица, смело можем да посегнем към съкровището от буркана с надпис “Босилек”.
Още в древни времена много народи са изпитали лековитите качества на босилека. Използван освен под формата на чай, са го налагали като компреси, при оток или кожно раздразнение. Също така са използвали и самите му семена за влагане в различни ястия (например в пестото, което е измислено по този начин). Друго съществено качество на растението е, че успешно е доказана възможността му да се справя със симптомите предизвикващи кашлица. Затова и босилекът се нарежда на едно от челните места при билките за кашлица, от които се приготвят сиропи от фармацевтичните компании.
Разбира се, можете да го приложите и в домашни условия, като си приготвите аналогична на начинът на приготвяне запарка, но от 1 ч. л. Листа, врящи в 300 мл. вода. Целта е да изпиете отварата топла на няколко пъти през деня. Това ще облекчи гърлото ви.
Други приложения на босилека:
Stomach-Ulcers (1)
Действа благоприятно при стомашно-чревни проблеми, запек, освен това е силно антибактериален (почиства полипи по носоглътката). Справя се добре, когато се появят проблеми с храносмилането и трябва да нормализирате бързо нормалната функция на стомаха. Чаят от босилек успокоява, ако се чувствате нервни или подтиснати.

Как да отглеждаме и да се грижим за босилек у дома?how-to-grow-basil-from-seed
Можете да пробвате да си направите разсад и след като семенцата покълнат да ги пресеете в удобна и красива саксия. Така ще съчетаете полезното му действие от дългата употреба и приятното зелено, което може да краси, както перваза на прозореца, така и на удобно място в кухнята например. Но ето малко полезна информация как (и кога) да се случи това:
Босилекът вирее най-добре в периода юни – септември, така че трябва да направите разсада най-късно в края на месец май. Обича богатата и плодородна почва и много влага, затова се постарайте да му осигурите това и ще се радвате на изобилие от аромата му колкото се може по-дълго време.
Източник:/dieta.spisanie.to
Facebook коментар
(Visited 3 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *