Мария Петрова: Бях ослепяла с едното око, но прогледнах след гладолечение!

Имам болестта на Бехтерев, държа я в ремисия със здравословно хранене, лекарства не пия Мария Петрова е с болест на Бехтерев вече 20 години. Установяват заболяването й, когато е едва на 18. Започва да получава силни болки в ставите, поддържа невисока температура и в продължение на 3 години лекарите не успяват да поставят точната й диагноза. Изпива шепи различни лекарства, докато не среща известния диетолог Георги Славов, ученик и последовател на Лидия Ковачева. След първото 15-дневно гладуване Мария се подобрява, продължава да се храни здравословно, без месо, млечни продукти, яйца и сладкиши. Но в един момент решава, че вече е оздравяла, спира с този режим за 9 години и болестта се връща с още по-голяма сила. Младата жена и вече майка на 2 деца ослепява с лявото око, а болестта на Бехтерев я приковава за леглото. Отново предписаният от Георги Славов режим на гладуване и хранене я връща към живота, но този път тя твърдо е решена да не го прекъсва никога повече.Ето разказа на младата бургазлийка за това как успява да контролира едно нелечимо заболяване, каквото е болестта на Бехтерев.

– Г-жо Петрова, кога се разболяхте от болестта на Бехтерев?

– Преди 20 години, когато бях на 18, ми откриха болестта. Имах болки в ставите, поддържах температура 37,5 градуса, правех чести уринарни и дихателни инфекции. Лекарите ми поставяха различни диагнози и 3 години пиех какви ли не лекарства с шепи. През 1996 г. се запознах с Георги Славов, известен диетолог, който ми предписа 15-дневна програма само на плодове, чай и мед, правех също така йога упражнения, които той ми показа. В продължение на 3 години имах постоянна температура 37,5 градуса, но тя изчезна за тези 15 дни. Не можех да повярвам. Тогава разбрах, че най-добрият лекар е моето тяло, а най-доброто лекарство – силата на ума и волята. Тогава бях на 21 години, напълно промених храненето си – спрях да ям месо, млечни продукти, яйца, рафинирани, преработени и сладки храни. Бях на плодове, зеленчуци, ядки и зърнени храни. Но през 2000 г. се омъжих, впоследствие родих двете си деца, съпругът ми и вкъщи се хранеха както е прието за нормално, и постепенно и аз започнах да ям месо, мляко, яйца и т.н. Спрях и да спортувам…

– Влоши ли се състоянието ви?

– Въпреки този вреден за мен режим на хранене и на живот, до 2009 г. бях в ремисия. Тялото ми успяваше да компенсира. Но изведнъж тогава се върнаха всички болки по ставите, двойно по-силни. Лявото ми око ослепя, получи се възпаление, което уврежда очния нерв. От гръбначния стълб се командва възпалението на окото и затова то ослепя. След упорито търсене открих Георги Славов, защото бях прекъснала всички контакти с него през изминалите години. Тогава той ми направи друг режим на хранене – 10-дневна програма с плодове, зеленчуци сурови и на пара. За тези 10 дни болките в ставите много утихнаха, а ослепялото ми око прогледна.

– Значи се спасихте от тежки заболявания с гладолечение така ли?

– Да, точно така. Сега се поддържам по този начин. Вече 4 години се храня с плодове, зеленчуци, ядки и зърнени храни. Направих и 7 регулярни пречиствания на черния дроб в продължение на 1 година по специална система. Правих и няколко сухи гладувания, без храна и вода. Този вид гладуване се прави само от хора, които имат опит. Това се практикува, като се редуват 3 дни глад без хляб и вода, след това захранване също 3 дни. Този режим се продължава, като се редуват по 4, 5 и 6 дни същото. Така че мога съвсем чистосърдечно да кажа, че с гладуване и здравословно хранене държа болестта на Бехтерев в ремисия. Хора с тази болест за 20 години, откакто съм болна аз, стигат до инвалидна количка. Освен това при мен болестта е от най-тежката форма, засегнала е всички стави, даже пръстите на ръцете. Когато ме сковяха болките, почти не можех да се движа. Окуцях с единия крак, поду се, отичаше, гръбнакът и кръстът също ми бяха сковани.

Но сега, а и през последните 4 години съм много добре. Не пия никакви лекарства. През юни правя гладуване с череши по 20-ина дни, защото те прочистват най-добре ставите. През ноември правя сухите гладувания, за които ви споменах. Иначе през останалото време се храня с плодове, зеленчуци, ядки и зърнени храни. Не смятам вече да променям храненето си, тъй като се уверих, че болестта ще се върне отново, ако го направя. А и доказах на себе си, че мога да контролирам болестта на Бехтерев с гладуване и здравословно хранене.

Източник: blitz.bg

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *