Кестените са навсякъде около нас през есента. Малко хора обаче знаят, че кестените могат да оказват въздействие върху енергийните вибрации, презареждайки и релаксирайки човешкия организъм.

Те ни помагат и да имаме по‐добър и здравословен сън. В много култури дървото кестен се смята за магическо. Листата му наподобяват човешка длан и това винаги се е свързвало с мистериозното и магическото. Смята се, че който заспи под кестен ще има пророчески сънища, пише media.newage.bg. В миналото вавилонските лечители карали болните 3 нощи да спят под разцъфтял кестен и едва след това започвали да изпълняват своите заклинания за изцеление.

Според еколога Катя Симеонова, шепа кестени в джоба могат да намалят вредното въздействие на мобилни телефони и други безжични устройства с до 40%. Симеонова твърди, че електромагнитните полета около нас, оставяни от съвременните технологии, ни влияят негативно, тъй като ни правят по‐сприхави, раздразнителни и тревожни. Симеонова съветва: „Поставете няколко кестена пред монитора на компютъра си и ще забележите, че те ще се свият много по‐бързо от нормалното. Това се дължи на факта, че кестените филтрират вредното електромагнитно излъчване. Това се наблюдава навсякъде: от микровълновата, през хладилника и сешоара, до всички електрически уреди в дома.“

Много древни племена поставяли кестени в своите юрти, тъй като вярвали в магическите им способности. Народния лечител Петър Димков също смятал, че кестените имат способността да зареждат тялото с енергия. Носенето на 2‐3 диви кестена е достатъчно, за да имаме нещо като талисман срещу отрицателната енергия, която ни заобикаля. В народната медицина дивите кестени се използват при ревматоиден артрит, ошипяване и ишиас. За облекчение на стреса и спокоен сън може да поставите 5‐6 кестена под възглавницата си. Те започват своето психотерапевтично действие веднага, след като поставим главата си върху възглавницата. Петър Димков е бил убеден, че кестените излъчват неповторима енергия, която има положителен ефект върху ставите, сухожилията, мускулите и нервната система. Според народната медицина кестен поставен в непосредствена близост до главата е универсално хапче срещу главоболие.

Какви ползи за здравето носят кестените:

Кестените за разлика от други ядки и семена са относително ниско калорични, имат по‐малко мазнини, но са богати източници на минерали, витамини и фитонутриенти, които носят изключителна полза за здравето. Друга уникална характеристика на кестените е, че те съдържат голямо количество нишесте. Повечето ядки имат високи съдържания на протеини, мазнини и калории. По своя хранителен състав кестените могат да се съпоставят с картофи, царевица и някои зърнени култури, богати на витамини и минерали. Кестените са източник на диетични фибри. Фибрите понижават нивата на холестерола в кръвта и ограничават абсорбацията на излишния холестерол в червата. Кестените са богати на витамин С (43 мг. витамин С на 100 гр. кестени). Витамин С е силен антиоксидант, който предпазва организма от вредните свободни радикали. Кестените са богат източник на моно‐ненаситени мастни киселини като олеинова киселина и палмитолеинова киселина. Мононенаситените мазнини понижават нивата на лошия холестерол и повишават нивата на добрия холестерол. Кестените са отличен източник на минерали като желязо, калций, магнезий, манган, калий, цинк и фосфор. Магнезият и фосфорът са важни компоненти на костния метаболизъм. Желязото помага при анемия, калият сваля високото кръвно налягане, а натрия нормализира сърдечния ритъм. Кестените са богати на витамини от група В. В тях се съдържат големи количества ниацин, пиридоксин (витамин В6), тиамин и рибофлавин. Кестените подобно на лешниците и бадемите не съдържат глутен. Поради това са една от най‐ популярните съставки при приготвянето на безглутенови храни, за хора, които са алергични към глутен.

Източник: Petel

Facebook коментар
Total Page Visits: 3817 - Today Page Visits: 1