При инсулт действайте веднага! Ето как да го разпознаете

Инсултът е нарушение на мозъчното кръвообращение, характеризиращо се с внезапна (в рамките на няколко минути, час) поява на локална и/или мозъчно-неврологична симптоматика, която се запазва за повече от 24 часа или предизвиква смъртта на човек за кратък период от време, в резултат на мозъчно-съдова патология.

Към инсулта спадат мозъчен инфаркт, мозъчен кръвоизлив и субарахноидален кръвоизлив. Налице е погрешното схващане, че инсултът – това е заболяване, което засяга по-възрастното поколение или хора в напреднала възраст, но все по-често жертви на инсулт са хората на възраст под четиридесет години.

Съвсем наскоро в интернет бе публикувана следната история: по време на пикник жена падна неочаквано. Приятелите и предложили да викнат “Бърза помощ“, но тя уверила всички, че причината за това са новите и обувки, защото се препънала.

След това помогнали на жената да се вдигне, тя се облегнала назад и си взела чиния с храна. Тя изглеждала бледа, а речта и забавена. По-късно нейният съпруг се обадил на всички и казал, че съпругата му била отведена в болница, където по-късно починала. На пикника получила инсулт.

Ако приятелите и са били в състояние да разпознаят признаците на инсулт, а жената е попаднала в болница в рамките на три часа, след това последствията биха могли да бъдат напълно елиминирани.

Мнозина се питат как да се определи инсултът на ранен етап, без човек да е експерт?

Ето четири прости начини, които могат да помогнат да се разпознаят симптомите на инсулта:

1. Помолете пациента да се усмихне (в момента на инсулт той не може да се усмихне с двата ъгъла на устата);

2. Поискайте да кажа просто изречение. Например: „Сега слънцето грее“ (речта по време на инсулт е забавена, човек не може да си спомни текста);

3. Поискайте да повдигне двете си ръце (пациентът няма да бъде в състояние да го направи, или ще вдигне само едната си ръка);

4. Поискайте да изплези език (ако езикът е изкривен, обърнат или пада – това също е признак на инсулт).

Ако човек изпитва трудности при изпълнението на поне една от задачите, незабавно се обадете на „Бърза помощ“ .

Запомнете: всяка минута закъснение ще струва здравето на вашия любим човек или живота му.

Източник: pik

Facebook коментар
(Visited 3 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *