Прочистете дихателните пътища с подправката чудо кардамон!

Подправката кардамон е родом от тропическата джунгла в Югозападна Индия. В наши дни тя се отглежда най-вече в Тайланд, Централна Америка и Непал. Позната е на човечеството стотици години преди новата ера.

Кардамонът се използва както в китайската, така и в аюрведическата медицина. Той притежава множество ползотворни свойства. С кардамон се лекуват както редица заболявания на дихателните пътища, така и проблеми с храносмилането, заболявания на кръвта и алергии. Приема се за повишаване на тонуса, както и за прочистване на организма.

Едно от най-честите приложения на кардамона е свързано с дихателните пътища. Растението има силни антибактериални и противовъзпалителни свойства, което го правят перфектно за лечението на инфекциозни болести на белите дробове и туберкулоза. Влага се в редица медикаменти за лечение на инфекции в гърлото. Има изразени отхрачващи свойства, поради което често се препоръчва при простуди, бронхит и пневмонии. Силната кашлица и болното гърло успешно се повлияват от чай от кардамонови семенца.

Екстрактът от кардамон пък унищожава болестотворните стрептококи и гъбички. Поради това е често препоръчван при различни инфекции в устната кухина и афти. Някои дори го прилагат като профилактично средство срещу кариесите, тъй като стимулира отделянето на слюнка. Така, по естествен начин се отстраняват натрупалите се с времето частици под формата на плака по зъбите.

Освен тези проблеми лековитата подправка се прилага и при състояния на мигрена и силно главоболие. Тя има способността да тушира болката, като същевременно стимулира кръвообращението. Прилага се активно при главоболие, причинено от нервно напрежение, тъй като облекчава нервността и стресовите симптоми.

Това обаче изобщо не са всички свойства на кардамона. Доказано е, че той предпазва организма от действието на свободните радикали, а D-лимоненът в състава му влияе благотворно при някои видове рак.

Прилага се още при лечението на сърдечно-съдови заболявания и хипертония. За целта са нужни едва 3 грама кардамон, приемани всеки ден в продължение на три месеца. Приемът му е и превенция още срещу бъбречните заболявания, болките в ставите, мускулните крампи, импотентност, диабет, стомашни проблеми, газове и затлъстяване.

Снимка: ezine.bg  Източник: ezine.bg

Facebook коментар