Сирена за здраве и дълголетие, оставете талията! Високомаслените повишават нивата на “добрия” холестерол

бителите на високомаслените сирена като бри и чедър със сигурност ще се зарадват да научат, че предпочитаният им продукт не е “убиец на талията”, а в действителност може да им осигури здраве и дълголетие, пише в. “Дейли експрес”, позовавайки се на резултатите от датско проучване.

Специалисти от университета на Копенхаген са установили, че изобилстващите от мазнини сирена са полезни за здравето, тъй като повишават нивата на “добрия” холестерол.

Добър холестерол е наречен липопротеинът с висока плътност (HDL), който има свойството да подпомага отстраняването на плаките на “лошия” холестерол (LDL – липопротеин с ниска плътност) от артериите, като по този начин понижава риска от развитие на сърдечносъдови и метаболитни проблеми.

Експертите приписват благоприятния ефект на високомаслените сирена на съдържащите се в тях естествени мастноразтворими витамини А и К2, които се свързват с редица ползи за здравето.

Витамин К2 например се свързва с калция и укрепва костите. Вит. А е признат антиоксидант.

Специалистите обаче напомнят на любителите на високомаслени сирена да не прекаляват с тях, тъй като въпросните продукти са и висококалорични и рискът да им “се лепнат” на талията остава.

/БТА/

По публикацията работи: Василия Пейчева

Източник: www.dnes.bg

Прочети още на: http://www.dnes.bg/health/2016/12/01/sirena-za-zdrave-i-dylgoletie-ostavete-taliiata.324197

Facebook коментар
Сподели