Сокът от тиквички сваля килограми

За здравето са полезни не само плодовете на растението, но и изцеденият сок. Той също съдържа много микроелементи (калий, калций, магнезий, фосфор, желязо), както и голямо количество органични киселини и белтъци.
Наред с това той е изключително нискокалоричен. По тази причина се препоръчва на всички, които искат да се избавят от излишните килограми. Той блокира в организма натрупването на холестерина и пази от затлъстяване.

Благодарение на мекото му въздействие върху лигавиците на стомаха и червата, сокът се препоръчва при заболявания на храносмилателния тракт. Лицата, които страдат от леки заболявания на бъбреците и черния дроб, също могат да въведат в диетичния си режим тиквички. Още повече, че сокът от тях намалява отоците.
Наред с всичко останало, тази свежа пролетна напитка се препоръчва при анемия, някои нервни и сърдечни заболявания, при леко повишено кръвно налягане.

За да се получи вкусен и полезен сок, е нужно да подберем няколко тиквички (твърди се, че най-висока е концентрацията на витамините в средно големите екземпляри с дължина 20-25 см). Тъй като в кората се натрупват множество опасни вещества, е желателно тя да се обели. Парченцата от нарязаните тиквички се пускат в сокоизтисквачка.
Сокът се пие 2-3 пъти дневно по една чаша, предварително подправен с 1 чаена лъжичка мед.

Няколко любопитни факта

* Първоначално европейците са започнали да отглеждат тиквичките като декоративно растение заради неговите ярки жълти цветове. Те дори не са и предполагали каква огромна полза може да имат плодовете му за целия организъм.
* Учените са потвърдили, че включването на тиквичките в ежедневното меню на възрастния човек отсрочва появата на белите коси
* Колкото по-„възрастна“ е една готварска тиквичка, толкова по-хранителна е тя. Изследователи от Масачузетската експериментална станция са провели опити, в резултат на които са установили, че максимално количество белтъчини се съдържат в семената на тиквичките на повече от 5 месеца.

* Покрай плодовете, за храна може да се употребяват и цветовете на растението. Те може да се готвят, пекат, пържат или пълнят. Много са вкусни и в салати.
* Според древна легенда боговете са подарили тиквичките като отговор на молитвите на рибарските жени. Когато семействата на моряците оставали без храна, съпругите се обръщали с молба към върховните божествени сили да им изпратят плод, който „на вкус е мек като риба, но е с по-твърда кора като черупката на костенурките“. Може би тази притча по-скоро се отнася за големите посестрими на готварските тиквички – тиквите, но все пак звучи вълнуващо.

Автор : доц. д-р Гео Нешев, дн             Източник: Вестник Десант

(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *