Проучване установява че средновековният мехлем за очи направен с помощта на чесън и лук е по-добър от антибиотици

Изследователи от Университета на Уоруик са открили естествено срещащи се антимикробни средства, които могат да се използват за справяне с устойчиви на антибиотици инфекции, в 1000-годишен мехлем за очи.

Учените са изследвали природните лекарства, използвани в ранната средновековна история в своите изследвания, изследващи алтернативи на антибиотиците, тъй като бактериите стават все по-устойчиви на съвременната медицина.

Използвайки книгата на Bald’s Leechbook, колекция от медицински лекарства, написана на стар английски и публикувана за първи път в Уинчестър между 925 и 950 г. сл. н.е. Рецепти са взети от гръцки и римски автори и късноантични автори като Александър от Тралес (починал около 605 г.), както и лекари с англосаксонски имена като Окса и Дун.

 

Хилядогодишно англосаксонско лекарство за очни инфекции, което произлиза от ръкопис в Британската библиотека, е установено, че убива съвременния Methicillin-resistant Staphylococcus aureus MRSA- вид бактерии, които причиняват инфекция, която не реагира на обичайните антибиотици, включително метицилин, амоксицилин, и пеницилин .

  1. Acinetobacter baumanii – често се свързва със заразени рани в бойни войски, завръщащи се от конфликтни зони.
  2. Stenotrophomonas maltophilia – често се свързва с респираторни инфекции при хора
  3. Staphylococcus aureus  честа причина за кожни инфекции, включително абсцеси, респираторни инфекции като синузит и хранително отравяне.
  4. Staphylococcus epidermidis – честа причина за инфекции, включващи пребиваващи чужди устройства като катетър, инфекции на хирургични рани и бактериемия при имунокомпрометирани пациенти.
  5. Streptococcus pyogenes – причинява множество инфекции при хората, включително фарингит, тонзилит, скарлатина, целулит, ревматична треска и постстрептококов гломерулонефрит.

Kато отправна точка, изследователите пресъздадоха лечение, известно като Bald’s Eyesalve, което използва лук, чесън, вино и жлъчни соли, между други съставки за лечение на често срещани очни инфекции.

Чесън

Чесънът съдържа алицин, за който е известно, че помага за намаляване на възпалението и предлага антиоксидантни ползи.

„Прясно счукан суров чесън убива всички или почти всички вредни бактерии, включително стафилокок, при контакт. Едно проучване (Walton, Herbold & Lendegren 1936-1938 – Journal of Food Science) дори показа, че само изпаренията от близкия счукан суров чесън убиват всички бактерии, включително стафилокок, на разстояние до 8 инча само от изпаренията.
Много други проучвания, като Abdou et al., 1972 г. потвърждават, че смачканият суров чесън убива стафилокок при контакт.

Има няколко неща, които трябва да се спазват, когато работите с чесън като лечебно средство – използваният чесън трябва да не е облъчен и трябва да бъде нарязан или смачкан и оставен да се разгради до мощното съединение алицин.( За тези, които използват органичен контрол на вредителите, алицинът е съединението, което естествено защитава растението от вредители и може да се използва като разтвор за пръскане за защита на вашите култури) .

Чесънът трябва да не е облъчен(китайски), при разрез в него трябва да има зален зародиш, като на снимката:

Лук

Лукът може да ви даде добро зрение

Използван в народната медицина за облекчаване на кашлица, настинка и катаракта, изследванията потвърждават , че лукът има ценни антибактериални свойства срещу подобни на Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa и Staphyloccus aureus. Успешно се бори с конюктивит. Селенът в лука помага за производството на витамин Е, което от своя страна поддържа този болезнен проблем с очите на разстояние. Всъщност естествените капки за очи sone съдържат и екстракти от сок от лук.

Вино

Бутилка натурално вино съдържа множество диви дрожди и полезни за червата бактерии, както и полифеноли ― група антиоксиданти, доказано подобряващи популациите на полезна флора в червата ни ― водещи до цялостно здраве и дълголетие .

Жлъчните соли се произвеждат в черния дроб, секретират се в жлъчните пътища и жлъчния мехур и се изпращат оттам в тънките черва по пътя на общия жлъчен канал. В червата жлъчните соли улесняват тялото ви да абсорбира и усвоява мазнините и мастноразтворимите витамини, които сте яли .

……………………………………………………………………………………………………….

 

Установено е, че реконструираният лек има силна антибактериална активност както срещу редица патогени, така и срещу пет бактерии, които са били част от многоклетъчен биофилм*, биофилмите често са силно устойчиви на антибиотици.

(*Биофилмите са съвкупност от един или повече видове микроорганизми, които могат да растат на много различни повърхности . Микроорганизмите, които образуват биофилми, включват бактерии, гъбички и протисти. Един често срещан пример за зъбна плака от биофилм, слузесто натрупване на бактерии, което се образува върху повърхностите на зъбите.)

Учените обаче твърдят, че комбинацията от съставки се оказа особено мощна, за да направи мехлема ефективен.

Болка в очите

Днес най-често срещаният съвет за наранявания на очите е да измиете окото си с вода и да вземете малко парацетамол, ако изпитвате болка ( NHS ). Както можете да видите от по-долу, лекарството преди завоеванието е малко по-различно.

Но има ли научна основа? Нека разгледаме компонентите, които споменава това дълго лекарство.

„Wyrc eagsealfe wiþ wænne: genim cropleac y garleac begea emfela, gecnuwa wel tosomne, genim win y strahres geallan begean emfela, gemeng wiþ þy leaces, do þonne, clayonne on artrefæry do on horn y ymb niht do mid feþere on eage; se betsta læcedom.”

Нанесете мехлем за очи срещу болката, вземете праза(в изследването са ползвали лук) и чесъна в равни количества, разбийте ги добре заедно, вземете вино и волска жлъчка в равни количества и разбъркайте с праза, сложете това след това в месингов съд, оставете да престои девет дни в месинга съд, изцедете през кърпа и го почистете добре. Сложете го в рог (за пиене) и когато настъпи нощта нанесете с перце върху окото; най-добрата пиявица. (Leechdom ii, стр. 34)

Известно е, че лукът и чесънът имат антибактериални ефекти, които биха били полезни срещу инфекции (Brennessel et al. 2005). Волската жлъчка е вид жлъчка, намираща се във вол или крава, която също има антимикробни свойства, както и виното. Така че поотделно компонентите на тази рецепта са научно доказано, че притежават антибактериални свойства.

Има проучвания, които се опитаха да докажат дали тази рецепта ще работи на практика, които дадоха смесени резултати. Проучване на Brennessel et al. (2005) заключават, че рецептата не работи върху бактерии, но казва, че преводът и действителните видове растения са неизвестни. Изследване на Harrison et al. през 2015 г. обаче показа обещаващи резултати със същото лекарство, когато лекарството беше тествано срещу болничната супербактерия MRSA.

Заключения

Д-р Фрея Харисън Dr Freya Harrison от университета в Уоруик каза: „Ние показахме, че средновековно лекарство, направено от лук, чесън, вино и жлъчка, може да убие редица проблемни бактерии, отглеждани както планктонно, така и като биофилми.

„Тъй като сместа не причинява много щети на човешките клетки в лабораторията или на мишките, ние потенциално бихме могли да разработим безопасно и ефективно антибактериално лечение от лекарството.

„Повечето антибиотици, които използваме днес, са получени от естествени съединения, но нашата работа подчертава необходимостта от изследване не само на отделни съединения, но и на смеси от естествени продукти за лечение на инфекции с биофилм.

„Смятаме, че бъдещото откриване на антибиотици от естествени продукти може да бъде подобрено чрез изучаване на комбинации от съставки, а не на отделни растения или съединения“, добави д-р Харисън.

“В този първи случай смятаме, че тази комбинация може да предложи нови лечения за инфектирани рани, като диабетни язви на стъпалото и краката.”

Съавторът д-р Джесика Фърнър-Пардо каза: „Нашата работа демонстрира колко важно е да използваме реалистични модели в лабораторията, когато търсим нови антибиотици от растения.

Д-р Фърнър-Пърдо добави: „Въпреки че един компонент е достатъчен, за да убие планктонните култури, той се проваля срещу по-реалистични модели на инфекция, където пълното лекарство е успешно.

Изследването последва подобно проучване от университета в Нотингам през 2015 г. – гледайте видеото в YouTube по-горе, за да научите повече.

——————————————————————————————

Източници:
collegeofmedicine.org.uk/study-finds-medieval-eye-salve-made-using-garlic-and-onion-could-fight-antibiotic-resistant-infections/
https://www.ucl.ac.uk/archaeology-south-east/news/2020/sep/hthaet-ails-you-thoughts-early-medieval-cures-and-healing-lorna-webb
https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/ingredient-focus-onions
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0753332221001566

permaculturenews.org/2014/12/15/a-herbal-sceptic-cured-with-garlic/

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *