Съсипват ни лекарствата, а не болестите

Тези дни Европейското общество на кардиолозите представи резултати от проучване, което сочи сериозна опасност за човешкото здраве от широко използвани лекарства за лекуване на високо кръвно налягане и стенокардия (ангина пекторис, известна също като гръдна жаба). Става дума за лекарства, които съдържат нифедипин и се използват масово и у нас. Нифедипинът се препоръчва от много кардиолози, а и от други лекари. Доскоро се смяташе за ефективен и безопасен. Проучването, обаче, е показало, че употребата му е свързана с повишен риск от спиране на сърцето.

Наскоро и друго популярно лекарство – френското еуреспал, бе признато за смъртоносно опасно, поради риска от възникване на аритмия. Френската национална агенция за безопасност на лекарствените средства и стоките за здраве, прекрати действието на препарати, съдържащи фенспирид (медикамент, който се употребява при обструктивни заболявания на дихателната система). А точно той присъства в еуреспала. Оказва се, че той е много опасен за хора, които имат проблеми със сърдечносъдовата система. Но дори и при здрави хора, ако се взема продължително, е в състояние да породи необратими последици. Еуреспалът се предписва при кашлица, възникваща при различни възпалителни процеси и инфекции, за лечение на бронхит, ларингит, бронхиална астма. Ако ги потърсим в интернет, ще установим, че и двете лекарства се рекламират и предлагат по родните аптеки.

Още през февруари 2008 г. бе доказана неефективността на един от най-популярните антидепресанти – “Прозак”. Той се появи на фармацевтичния пазар през 1988 г. и донесе на компанията-производител Eli Lilly миллиарди долари печалба. Но освен, че е безполезен, той се оказа и твърде вреден – съсипва необратимо черния дроб и бъбреците на тези, които го вземат, прави ги уязвими пред безбройните токсини, които ни атакуват отвсякъде. Отделно от това им осигурява и приток на по-малко количество кислород до мозъка (хипоксия), а оттук и реалната опасност да им дойде рано на гости едно от най-страшните и нелечими засега заболявания: болестта на Алцхаймер. Но “Прозак” продължава да си се продава по родните аптеки например и най-вероятно не са малко наивниците, които го употребяват.

 

https://s9.stc.all.kpcdn.net/share/i/4/1319598/wx1080.jpg

Антибиотиците са едни от най-често назначаваните препарати за лекуване на бактериални инфекции. Но една от причините за това е, че лекарите нямат време, не са достатъчно мотивирани, а на някои просто не им достига и съответната квалификация, за да дефинират точно причините за заболяването у конкретен пациент. Но универсалните отговори не вършат работа – всеки човек е уникален сам по себе си. За лекарите е ясно, защо го правят: като предписват мощни антибиотици и на хора, които въобще не се нуждаят от тях, те се застраховат – така покриват широк спектър от възможни причини за заболяването.

Пациентите, обаче, имат проблеми – антибиотиците съвсем не са безопасни, а подаряват множество нежелателни странични ефекти на този, който ги взема. За някои от тях ни напомня авторитетната медия Health. Антибиотиците могат да създадат проблеми със стомашно-чревния тракт, включително гадене, повръщане, диария, да съсипват полезните бактерии в червата и да доведат до размножаване на лошите бактерии. Могат да донесат на човека, който ги приема главоболие, да намалят или променят действието на други вземани от него лекарства – за диабет, мигрена, антидепресанти и др. Антибиотиците променят микробиома (съвкупността от микроорганизми, обитаващи нашето тяло) и така ни правят уязвими пред различни гъбични инфекции. Но най-опасните им странични ефекти са свързани с алергични реакции. Анафилактичният шок – най-тежката форма на анафилаксия например, може да доведе до смърт в рамките на няколко минути. Колкото повече антибиотици е вземал човек в живота си, толкова е по-вероятно, че той ще има по-късно и депресия. Като променят състава на микробиома на организма, антибиотиците увреждат нервите, метаболизма и имунитета на човека.

NBC News разказа за изследване на американски експерти, които са установили, че антибиотици и най-вече флуорохинолоните (като ципрофлоксацин, левофлоксацин, моксифлоксацин, хемифлоксацин) могат да доведат до сериозни увреждания на аортата – най-голямата артерия в тялото ни. Най-страшното е, че аневризма на аортата в началото не предизвиква особени усещания, което може да направи търсенето на помощ твърде късно.

https://mobbiton.com/wp-content/uploads/2018/12/huge_df8234f1-06dc-4015-a71e-fb5092e7b997.jpg

Затова, ако човек има високо кръвно налягане, проблеми със сърдечносъдовата система, атеросклеротична болест, е най-добре да избягва тези антибиотици. Това се отнася и за възрастни хора. Впрочем тези лекарства имат и други неприятни странични ефекти – могат да предизвикат болки в мускулите и сухожилията, нервно разстройство, да повлияят на работата на централната нервна система… Ето защо е най-добре да не ги докосваме.

И нещо друго, върху което си струва да се замислим: британската медия BBC разказа преди време за любопитно проучване, осъществено сред 1500 американски лекари. То показало, че ако лекарите се поставят на мястото на пациентите, биха избрали за себе си съвършенно друго лечение. В тази ситуация лекарите биха предпочели терапия, която дава по-високи шансове на оцеляване, за сметка на отсъствието на странични ефекти. Но за пациентите си те избират терапия, която не изключва проблеми във вид на усложнения. ВВС цитира д-р Петър Убел от университета Дюк, Северна Каролина, който казва, че когато лекарите правят препоръки за лечение, те мислят по различен начин, отколкото, когато вземат решения за себе си.

https://avatars.mds.yandex.net/get-zen_doc/119173/pub_5bf4077886974700a9c5ed8e_5bf4115b97c63f00ab0b0b10/scale_1200

На знаменитият френски драматург, режисьор и актьор Жан-Батист Поклен дьо Молиер (1622 -1673 г.) принадлежи сентенцията: хората умират от лекарствата, а не от болестите!
Но той далеч не е първия, който е стигнал до този извод. Преди повече от 2500 години бащата на съвремената медицина Хипократ съветва своите съграждани: “Колкото по-малко са лекарствата за болния, толкова по-добре”.

Добре е да се сещаме за тези мъдрости винаги, преди да посегнем към хапчето…

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *