Съставки повишаващи тестостероновите нива по естествен път

Според едно изследване, публикувано в Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, средното ниво на тестостерона е било по-високо при мъжете през 80-те години в сравнение с 2000 година. Много от учените отдават това на все по-голямото затлъстяване на населението, както и на увеличения прием на всякакви медикаменти.

Ниското ниво на тестостерон се асоциира най-често с понижено сексуално желание и по-трудното натрупване на мускулна маса. Едно скорошно изследване дори установи, че понижените тестостеронови нива увеличават риска от депресия.

СМИНДУХ / Fenugreek

 

 

 

Тази билка е изключително разпространена в кулинарията. С    поред изследването на Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, обаче тя има изключително благоприятно въздействие и върху тестостерона. Освен това тя повишава и либидото. Всичко това се дължи на сапонините, които се съдържат в сминдуха. Те спомагат за успешното регулиране на хормоналните нива и увеличават тестостерона в организма по естествен път.

Прахът от семена на сминдух най-често се използва от възрастни в дози от 5-10 грама през устата дневно в продължение на до 3 години.

Екстрактът от семена на сминдух най-често се използва в дози от 0,6-1,2 грама през устата дневно.

ДЖИНДЖИФИЛ / Ginger


Коренът от джинджифил е едно наистина изумително природно богатство. Джинджифилът оказва благоприятно въздействие върху организма, като се справя успешно с различни храносмилателни проблеми. Той понижава нивата на т.нар. лош холестерол, богат е на витамини и минерали. Благодарение на способността му да намалява артериалното налягане на организма, джинджифилът спомага за увеличаване на тестостероновите нива. Още от стотици години, той се счита за изключително силен афродизиак.

Джинджифилът е безопасен за ежедневна консумация, но експертите препоръчват да се ограничите до 3 до 4 грама на ден – придържайте се към 1 грам дневно, ако сте бременна.

Доказано е, че приемът на повече от 6 грама джинджифил на ден причинява стомашно-чревни проблеми като рефлукс, киселини и диария.

ТРИБУЛУС ТЕРЕСТРИС / Tribulus terrestris

Трибулус терестрис или по-известна у нас като „бабини зъби“ е билка, чиято популярност в спортните среди все повече нараства.  Има направени редица изследвания, доказващи, че употребата й благоприятства за мускулния растеж, понижава кръвното налягане и увеличава нивата на тестостерон в организма по естествен път.Употребата на трибулус терестрис стимулира мъжката потентност, либидото и укрепва здравето на простатната жлеза.

Проучванията са използвали дози, вариращи от 250-1500 mg на ден , за повишаване на либидото и понижаване на нивата на кръвната захар.

Някои продукти обаче изброяват дози до 3000 mg на ден за лечение на симптомите на менопаузата. Най-добре е обаче да следвате инструкциите, дадени на етикета на добавката.

 

 

Източници:mma.bg

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *