Това е рецептата на дядо Влайчо за мехлема, който лекува всичко

Влайчо Жечев е роден в село Коньово, Новозагорско. Умира през 1981 година на 84 години. Народът го нарича просто дядо Вайчо ии Безсребреник, защото не е искал пари за да гадае или за да лекува. Дядо Влайчо е бил много точен в предсказанията си. Имал е добра душа, макар и да е бил малко странен. Рецептата за мехлема, който лекува всичко е предоставена на www.lekuva.net от нашата читателка Иванка Станева от София, чиято баба е ползвала мазилото през целия си живот.

За какво се използва мазилото на дядо Влайчо? Tози невероятен природен лек е чуден антисептик, който може да се прилага доказано при рани, които трудно зарастват, най-вече при диабетно стъпало, труднозарастващи рани или при разранена от псориазис кожа.

Ето и рецептата:

Разтопете в емайлирана тенджера или друг подходящ съд и оставете да заври 100 грама безсолно масло или пречистена слелска свинска мас, не от магазина. Разбийте на кайма 4 средни глави лук, добавете ги в маслото и варете на слаб огън 6-7 минути, като разбърквате непрекъснато с дървена лъжица. След това добавете една трета част от домашен или бебешки сапун, настъргана 50 грама борова смола, 30 грама счукан пчелен восък и варете на слаб огън за още двадесет минути, като продължавате да разбърквате с дървената лъжица непрекъснато.

Сместа се сваля се от огъня и се прецежда през тензух докато е гореща.

Изсипете в стъклена купа, охладете и поставите на тъмно и хладно място. Нанесете мехлема върху памучен плат, сложете го върху засегнатата област, като отгоре се слага хартия и се превързва. Процедурата се извършва за през нощта. Сутринта мястото се освобождава от компреса и се изплаква, като се намазва след това със свинска мас. И така – докато раната заздравее.

Източник: lekuva

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *