Точката на 100-те болести

Японско предание пази тази източна мъдрост за дълголетие. Имало някога един мъж, който получил безценно наследство от своя баща – знанието за „точката на стоте болести”. Той изпълнявал съвестно заръките на баща си и всеки ден масажирал тази точка. Какво постигнал? Историята казва, че благодарение на това, живял достатъчно дълго, за да бъде свидетел на раждането и смъртта на няколко императора.
Точката на дълголетието се появява и в друга източна легенда, подплатена и с исторически данни. В далечни времена поклонници и монаси често извършвали дълги преходи – от 5 до 8 дни, без нощуване. За да се справят с изморителните походи без почивки, сън и отдих, те използвали следната методика: притискали димящ пелин към точката на дълголетие.
И днес точковият масаж е една от най-известните и практикувани източни лечебни терапии. От древни времена източната медицина познава добре тайната карта на човешкото тяло, която е маркирана от 365 точки и 12 главни меридиана. Умело прилаганият натиск върху тях се основава на учението за меридианите и „каналите”, за които се смята, че са включени към съответен орган в тялото. Според същото това учение, стимулирането на Точката на дълголетието (Цзу сан ли) задейства подмладяващи процеси в организма и забавя стареенето. Китайците наричат това място „Точка на дълголетието”, а японците – „Точката на стоте болести”.
Къде е скрита?
Ако се върнем отново в японската легенда, с която започнахме, очевидно всеки може сам да се погрижи за своето здраве и дълъг живот, стига да намери тайния ключ в тялото си. Не е трудно да го намерите:
– Седнете на пода.
– Свийте крака в коленете под прав ъгъл.
– Положете ръце върху капачките на коленете с пръстите надолу. В тази позиция кутрето се пада в ямката между големия и малкия пищял. Точно там се намира и точката на дълголетие.

Масажирането й:
Стимулира храносмилането.
Подобрява функцията на черния дроб.
Защитава бъбреците от инфекции.
Лекува заболявания на стомашно-чревния тракт.
Повишава имунитета.
Стабилизира нивата на глюкоза в кръвта.
Потиска възпалителните процеси в организма.
Подпомага за преодоляването на последствия от инсулт.
Нормализира кръвното налягане.
Подобрява метаболизма.
Това са невидимите, но полезни, дълготрайни ефекти. А още докато масажирате тази точка, ще почувствате как стресът и напрежението ви напускат и на тяхно място се настаняват бодрост, увереност и усещане за вътрешен баланс.
Правилната техника
Смята се, че през първите две седмици от всеки месец определена енергия се влива в тази точка, за да усили циркулиращите в организма потоци – това е моментът, в който точката на дълголетието е „отворена” за всякакви въздействия. Това е и най-добрият период за масажирането й, а най-доброто време от деня за тази процедура е сутрин, твърди източната традиционна медицина.
Продължителността на масажа трябва да е около 10 минути, през които се извършват кръгови движения по часовниковата стрелка – по 9 пъти на десния и на левия крак, последователно, а не едновременно.
Опитайте.

Източник: Мениджър

Facebook коментар
(Visited 3 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *