Упражнение чудо спасява от болки в кръста

Много хора страдат от дископатия и още от сутринта, със ставането от леглото, изпитват неприятни болки в кръста. Това обикновено се повтаря и след продължително седене на стола в офиса или у дома пред компютъра, в театралния салон или в концертната зала. Всекидневното и упорито извършване на елементарна гимнастика ще ви учуди с положителния си резултат и ще ви спести подобни неприятни преживявания.

Това несложно упражнение, което на практика може да бъде изпълнено без никаква специална подготовка, е достатъчно, за да се спасите от болката и да хвърлите противовъзпалителните хапчета. То става повод за обсъждане с лекари и опитни масажисти и бива определено от тях като един твърде ефикасен цяр за страдащите от гръбначни болки. Смята се, че това упражнение е хрумнало преди повече от 60 години на американски ортопед – д-р Хюстън. Нарича се „гръбна преса”.

Най-добър ефект се постига, когато упражнението се прави на гладно, след ставане всяка сутрин. Изпълнява се, като се ляга по корем и тялото се опира плътно до пода. Двете ръце остават опрени в пода и горната част на тялото се изтегля бавно нагоре и назад, така че да опише вдлъбната надолу дъга. Упражнението се повтаря 10 – 12 пъти. След почивка от 45 секунди се прави втора серия. Третата серия се извършва след нова почивка от една минута.

Ефектът от това упражнение се състои в заздравяване мускулатурата на кръста и гърба и стягане на прешлените на гръбначния стълб. Препоръчва се упражнението да се извършва по описания начин всяка сутрин в продължение на 2-3 месеца. За това време обикновено гръбнакът се стяга достатъчно и е възможно изпълнението да продължи без помощта на ръцете.

Ако Ви е харесала статията, подкрепете ни във facebook!

Източник: Ретро

(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *