До шипове в петата води най-често плантарният фасцит. Макар и засегнатите от това заболяване да са най-често мъже и жени на средна възраст, то се среща във всички възрасти. Специфично за този вид шипове е, че те не причиняват толкова болка, колкото другите видове, а появата им се характеризира с раздразнение и зачервяване на кожата в долната част на стъпалото.

Въпреки че болката от шиповете на петата не е толкова остра, тя може да доведе до затруднение в изпълнението на най-прости ежедневни дейности. Неприятните усещания се появяват обикновено сутрин, при събуждане или ако човек е стоял прекалено дълго изправен.

За щастие има лечение за това неразположение. То не е моментно, но с по-дълга почивка и пазене на леглото има ефект. Също така се препоръчват конопени продукти против болки и няколко лекарствени средства, разработени специално по повода.

Какво е лечението на шипове в петата?

Лечението на шипове в петата е същото като това на възпалението на плантарната фасция. Понеже двете състояния са свързани, следователно и лечението е едно и също. Първо се препоръчва почивка и лежане, след което се лекува възпалението. Конопените продукти против болки Коносан също са познато средство при борбата с шиповете.

Почивка

Първата стъпка от лечението е да се избягват дейности, които влошават симптомите. Например, ако заболелият редовно тича за здраве, препоръчва се да спре за известно време. Избягва се и стоенето дълго време в изправено положение. Почивката обикновено помага срещу силната болка и позволява на възпалението да се успокои.

Компреси с лед

Ледът помага за облекчаването на симптомите при шипове в петата и значително намалява болката в петата.

Упражнения и разтягания

Има упражнения, които отпускат тъканите около петата и в ходилото. Прости и леки упражнения сутрин и вечер помага на пациентите да се чувстват по-добре и ускоряват възстановяването.

Противовъзпалителни средства

Лекар може да предпише лекарства, които да се борят с възпалението на тъканта и да облекчат симптомите.

Стелки

Специалните стелки могат да се окажат ключово средство при лечението на плантарен фасциит и шипове в петата, като позволяват извършването на нормални ежедневни дейности без болка.

Тези неща обикновено са достатъчни, за да излекуват възпалението, но това не става бързо. Повечето хора изпитват облекчение след около три месеца, а често лечението трае година.

След като човек вече се е излекувал, важно е да вземе нужните мерки, за да не се завърне болката от шипове в петата. Най-важното е да се използват удобни обувки, в комбинация със стелки, които да намалят напрежението в ходилото. Упражненията също могат да бъдат продължени дори след излекуването, за да се запази гъвкавостта в крака.

Източници: zdraveezine

Facebook коментар
Total Page Visits: 3356 - Today Page Visits: 2