Лъгали са ни! Парацетамолът – токсичен. Аналгинът пречи на оргазма. Аспиринът уврежда черния дроб на деца

Парацетамолът притъпява не просто болката, но и способността ни да изпитваме съчувствие и да сме загрижени за околните, алармират американски учени, цитирани от CNN.

Парацетамолът притъпява не просто болката, но и способността ни да изпитваме съчувствие и да сме загрижени за околните, алармират американски учени, цитирани от CNN. Те изследват действието на популярния болкоуспокояващ агент и доказват, че при продължителен прием може да ни превърне в безчувствени егоисти.

Учени от Щатския университет на Охайо откриват, че парацетамолът понижава значително способността към емпатия. Изследването им, публикувано в Social Cognitive and Affective Neuroscience, категорично показва, че аналгетикът притъпява усещанията както на физично, така и на психично ниво. В първоначалното изследване участват 80 колежани. Всички те трябва да прочетат кратки истории за хора, преживели насилие, силен стрес или трагична загуба. Поне час по-рано са пили чаша вода, но едва в 50% от напитките има разтворен парацетамол. След прочита всеки трябва да оцени по скала до каква степен съчувства на участниците в историите.

Така учените установяват, че хората, приели болкоуспокояващото, изобщо или почти никак не изпитват съчувствие към засегнатите от трагедия, докато другите приели плацебо, искрено се трогват и вълнуват за съдбата на героите от историите. Екипът провежда и втори експеримент, в който вземат участие 114 доброволци. Отново половината приемат парацетамол, а другата половина – не. След това групата е изложена на силни, дразнещи и резки шумове, като отново трябва да оценяват до каква степен те им пречат да четат, да си почиват или да работят.

Резултатите показват, че приемащите от медикамента много по-малко обръщат внимание на заобикалящата ги среда. Ръководителят на екипа д-р Болдуин Уей обяснява: “Ацетаминофенът, познат и като парацетамол, намалява болката, която пациентът изпитва, но освен това снижава и чувствителността му към околните. Прави го много по-безразличен към болката или проблемите на другите. При еднократен прием това едва ли създава проблеми, но при продължителна или редовна употреба медикаментът може да се окаже причина за множество служебни или лични проблеми.

Ако човек се скара с партньора си например, след като е приел лекарство с ацетаминофен, той рискува да реагира много по-рязко, без да вникне в същността на проблема и да оцени чувствата на другия. А най-лошото е, че дори няма да си даде сметка за това и няма да е в състояние да контролира емоциите си.” Все пак учените подчертават, че лекарството не бива да се използва като извинение за егоизма на някои хора, но би могло наистина да провокира временни кризи на безчувствие у състрадателни и добри личности по принцип.

Екипът си е поставил за цел да изследва дали и другите обезболяващи имат същия ефект върху психиката. Следващата им задача е да проведат сходни опити с ибупрофен и аналгин. Всъщност обезболяващите отдавна са на прицел на специалистите. Преди няколко години френски учени доказаха, че приемането на аналгетици смущава дейността на ендокринната система и потиска производството на тестостерон при мъжете, което неизменно води и до намаляване на желанието за секс. Освен това обезболяващите оказват негативно влияние и при жените, защото притъпявайки болката, се отразяват и на възможността за изпитване на удоволствие. Сексолози са категорични, че дамите, които често пият аналгин, парацетамол или ибупрофен, може да имат затруднения с достигането до оргазъм.

През 2015 г. в сп. Psychological Science са публикувани резултатите от изследване на американски учени, доказващо, че различни обезболяващи намаляват не просто физическата болка, но и усещането за потиснатост, тревожност и нервност. За съжаление обаче учените установяват, че медикаментите действат по същия начин и върху противоположните емоционални реакции. А именно – парацетамолът например притъпява усещането за радост, изблиците на спонтанно щастие и еуфорията. Лекарството действа еднакво както при много тъжни, така и при много радостни хора, правейки ги апатични и безразлични. Учените са категорични, че аналгетиците се отразяват негативно на чувството на удоволствие – както на физично, така и на психично ниво. Но всъщност най-големият риск от обезболяващите е, че при свръхприем те могат да доведат дори до смърт. Още през 2012 г. Световната здравна организация алармира, че предозирането с парацетамол е сред най-честите медикаментозни интоксикации.

А от Американската агенция по храните и лекарствата уточниха, че при 60% от пациентите дори минималното завишаване на допустимата доза крие риск от чернодробно увреждане. Особено притеснително е, че при изследваните случаи на регистрирано натравяне 20% от засегнатите са приели дози, по-малки от препоръчителните. От агенцията уточняват, че само в САЩ всяка седмица 25% от населението приема медикамент, съдържащ ацетаминофен. Причината е, че той има благоприятен ефект при множество симптоми като висока температура, главоболие, зъбобол, ревматични и мускулни болки. В Швейцария има изискване медикаментите, съдържащи парацетамол, да бъдат отпускани единствено срещу рецепта. Според изследване на Института по фармакология и токсикология в университета в Цюрих даже разрешената денонощна доза от 4 грама може да предизвика тежко отравяне и поражение върху черния дроб, а двойното превишаване на дозата излага на риск от остра чернодробна недостатъчност. В повечето страни от ЕС такива медикаменти се продават свободно, като в листовките им е отбелязана максимална доза за денонощие 4 грама или 8 таблетки по 500 милиграма, като курсът на лечение без консултация с лекар не трябва да бъде по-продължителен от три дни, а интервалът между два приема да е поне 4-6 часа.

Източник: 168chasa.bg

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *