Българската суперкола е направена за 5 години. Даскалов обясни пред Topnovi.bg, че механизмът на създаване е „много голям пъзел, който трябва да се сглоби“.

Човек, който може да създаде такъв автомобил, трябва да е работел дълги години в автоапаратурата, тоест да е бил монтьор, тенекеджия, бояджия и т.н. Да има поглед върху нещата как трябва да сглоби така наречения пъзел. Да знае какви части да се използват и с какви доставчици да работи. Трябва да е много добър в дизайна на окачване, както и в ходовата част. И да има много контакти в чужбина, които му дават готово ноу-хау, уточни Даскалов.

По неговите думи има много неща, които могат да се ползват наготово, но по този начин могат да объркат майстора. Затова са необходими знания за изчисляване на „геометрията“ на автомобила.

“В България няма база, докато в Англия всеки има гараж, където правят нещо подобно. Там, като попиташ, има кой да ти кажe и да те упъти. Дори и лош съвет да даде, пак ще каже нещо, което ще бъде от полза”, коментира създателят на уникалния автомобил, който е прекарал дълги години на Острова.

Ограничението на скоростта на първия български болид е до 250 км/час. По думите на Даскалов у нас пътищата са хубави, но не отговарят на изискванията за високи скорости. „Който иска да кара бързо – ето я Германия, там няма ограничение по магистралите“, каза той.

Sin R1 е автомобил, предназначен за улична употреба, хомологиран и се използва за широка гама от двигатели и допълнителни екстри – индивидуално оборудване, аудио система, един различен автомобил, максимално близък до състезателния.

Идеята за създаването на болида хрумва на бившия пилот съвсем случайно. Не успявайки да намери такъв автомобил, какъвто иска, решава да си го създаде. Преди това е купувал спортни коли, които е преправял, докато търсел по-хубава на автомобилния пазар.

Росен Даскалов е роден на 11 май 1971 година в Русе. Инженер, дизайнер, пилот. Започва да се занимава с картинг и автомобилизъм още като дете. През 2012 г. създава компанията Sin Cars и първият български суперавтомобил Sin R1.

Източник: Блиц

Facebook коментар
Total Page Visits: 1904 - Today Page Visits: 2