Българската роза на Вяра и Джорджина в Англия

Българка и британка разработват магазин за продукти от българска роза в английското градче Ледбъри. Вяра и Джорджина споделят, че британците са очаровани от продуктите и веднъж опитали, винаги се връщат за още. Започват бизнеса си в началото на тази година, като имат и онлайн магазин. Във фейсбук страница си публикуват статии за величието на българската роза, нейния благотворен ефект, историята й, начинът на извличане на маслото и пр. „Надяваме се някой ден това да се превърне в един печеливш бутиков магазин. Казвам бутиков, защото продуктите, които предлагаме са уникални за британския пазар и не могат да бъдат закупени от която и да е гигантска търговска верига“, казва Вяра.

До отварянето на магазина се стигна спонтанно. Вяра и сестра й намират идеята за свежа и ексцентрична. Помага им друга българка, която от години държи такъв магазин на английския остров Уайт в малкото градче Райд. „Таня, собственикът на райското кътче Land of Roses, ни даде много приятелски съвети в началото. Радвам се, че тук във Великобритания е различно и

не се имаме за конкуренти, а си помагаме с каквото можем

споделя Вяра. Със сътрудничката й Джорджина се запознали, когато се преместили в местния търговски център, на тя който е мениджър. „Джорджина стана верен клиент от самото начало. В момента е наш партньор“, разказва собственичката. Джорджина от своя страна казва, че продуктите от българска роза са най-добрите, на които се е натъквала, и че ги обожава. Британката управлява козметично студио у дома с изцяло натурална козметика като подчертава, че много държи на качеството й. Тя е изключително радостна, защото вижда, че магазинът се радва на все повече клиенти. „Отзвукът е смайващ“, възкликва тя, а Вяра допълва, че дори има клиенти, които живеят далеч от Ледбъри, но много харесват стоката им и поръчват по телефона.

Оказва се, че асортиментът им е много пъстър. Продават повечето от продуктите на „Българска роза“ АД – Карлово и споделят, че са много доволни от партньорите си. „Веднъж поръчана, стоката идва при нас бързо и коректно“, категорична е Вяра.

Клиентите им са основно кореняци, но има и много българи

По думите на нашенката англичаните са крайни традиционалисти и трудно се доверяват да опитат нещо ново. „Тук българската козметика не се продава лесно, тъй като местните са доста консервативни. Като цяло британците са скептично настроени към всичко неутвърдено на пазара“, казва Вяра. Според нея кралските поданици не са лесни клиенти и изискват да им бъде обяснявано и да им бъде дадена възможност да опитат, без да бъдат пришпорвани. В крайна сметка оставали очаровани, споделя Вяра.

Джорджина пък смята, че българското трябва се популяризира по-широко. „Ние даваме всичко от себе си да го направим. Така помагаме на британските си клиенти да осъзнаят ефективността на тези продукти“, казва тя. „Розовата вода е доста популярна тук, но малко хора всъщност са наясно, че България е един от най-големите производители. Трябва да отбележа, че имам клиенти, които знаят каква гордост ни е розовото масло и дори са посещавали „Празникът на розата“, допълва Вяра.

Все пак признава, че този бизнес не е толкова печеливш, за да може едно семейство да се издържа от него. „И двамата със съпругът ми работим и си имаме своите професии. Магазинът е по-скоро хоби, целта е да покажем

уникалността на розовото масло

твърди нашенката. Към настоящия момент работи като преводач и помощник-учител в начално училище. В Англия 1999 г. идва със съпруга си на студентска бригада като берачи на плодове. „Впоследствие се издигнахме се до мениджъри във ферма за ягоди, в която работеха около 150-200 души. Когато заживяхме тук, бяхме тъкмо завършили университет и мога да кажа, че тук пораснахме“, припомня си Вяра. Наложило се дори работодателите й да ходят до България, защото тогава било нужно разрешително за работа. След това паралелно започва настоящата си работа, тъй като по специалност е учител, а тук се квалифицирала и като преводач. „От няколко години

вече сме британски поданици

Мога да кажа, че тук е домът ни. Никога не сме били третирани лошо и винаги сме били приемани“, споделя тя.

Вяра твърди, че в училището й има много деца от Източна Европа, както и от България. В Глостър, който е съвсем близо до Ледбъри, дори има българско училище. По думите й, като цяло в графството Херефордшър има много българи, най-вече през летния сезон, когато се прибира земеделската продукция. Тя подчертава, че има десетки устроили се семейства. Противно на очакванията казва, че смут заради Брекзит сред тях не се усеща. „Хората са спокойни и няма негативно отношение. Вероятно това е защото живеем в малко градче и община на агробизнес. Местните са свикнали с присъствието на чужденци. Англичаните са много толерантни хора, които уважават другите“, убедена е тя. Посочва и друга вероятна причина. Никой от нейните български приятели не разчита на помощ от държавата. Всички работят и то всевъзможни професии. „Не смятам, че Брекзит ще промени живота ни. Ние вече сме британски граждани, а повечето българи тук вече са установени от много години. Вярвам, че доброто отношение към нас ще продължи и в бъдеще“, надява се Вяра.

Източник: Монитор

Facebook коментар
(Visited 6 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *