Български програмист създаде приложение, което щади очите

Приложение, което намалява вредното въздействие на компютърните монитори върху очите е дело на българин. Каузата на Даниел Георгиев е в помощ на хората, които прекарват дълго време пред компютъра. Причината за създаването на приложението най-напред била лична, разказа той в интервю за БНР.

Прекарвах по 10-12 часа пред компютъра. Исках да стана много добър програмист и очите започнаха много да ме болят. Излизах навън със слънчеви очила, защото светлината ме дразнеше. За първи път в живота си сложих очила, вдигнах диоптъра, каза Георгиев.

Даниел пробвал аларма на телефона да го известява на всеки 30 минути, за да става от компютъра, но след като това не проработило, измислил друга техника, която заключва екрана автоматично. Сериозната работа дошла след това.

Приложението на Даниел елиминира дразнещото очите трептене на монитора в тъмното. Премахва и синята светлина вечер, което ни помага да спим по-добре и без хапчета за сън. За целта е изчел множество медицински и научни изследвания. Разработката на програмиста променя цветовете на екрана, но с това се свиква, твърди той.

Приложението се ползва от работещи в офиси по целия свят, като основните продажби са в САЩ.

Следващият проект на Даниел Георгиев е насочен към по-продуктивния престой пред компютъра и блокиране на достъпа до социалните мрежи, когато продължи прекалено дълго.

Източник: 24 часа

Facebook коментар