Български студенти създадоха 3D анимация с Пижо и Пенда

Фолклорните герои Пижо и Пенда оживяха в триизмерна компютърна анимация. С нея български студенти искат да представят на света българските традиции, както и да впечатлят бъдещи работодатели от филмовата индустрия, разказва БТВ.

Според една легенда Пижо и Пенда живели много отдавна по нашите земи. Тя била най-красивата мома, а той – напет и трудолюбив. Щом Пижо видял Пенда, веднага се влюбил в нея. В чест на тяхната силна любов хората направили бели и червени фигурки от конци, с които се закичвали при настъпването на пролетта.

Пижо и Пенда за първи път са триизмерни анимационни герои във филма „Червено и бяло“. Негови автори са Никол Николова и Йоанна Иванова. Двете завършват компютърна анимация във Великобритания и мечтаят да работят в професионалното кино.

“Идеята ни беше да създадем проект, който пряко ще докосне всеки българин и същевременно ще покаже една интересна, различна, и не толкова позната на света традиция и култура”, коментира Никол.

По визуализирането на историята Никол и Йоанна работили 7 месеца. И получили високи оценки не само от преподавателите си: „Това се прие много добре от чужденците, което пък на нас ни даде голямо удовлетворение и мотивация да работим занапред”, категорична е Йоанна.

Източник: Труд

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *