Българска разработка на ракетна печка с 80% ПО-ВИСОКА ЕФЕКТИВНОСТ. ОТОПЛЯВАТЕ СЕ С 50-80% ПО-МАЛКО ДЪРВА

Огънят гори настрани. Кюнците са чисти и с почти стайна температура преди комина. Не се връща пушек в стаята, защото горивната камера със сила засмукваше въздух от стаята. И стаята беше топла, дори часове, след като печката беше загаснала, заради загрятата глинена пейка, през която минаваха част от кюнците.
Предимства на ракетните печки:
по-малко гориво
повече топлина
без вредни емисии
без сажди в комина и кюнците
преносима
лесна за работа
поглед към открит огън
работи и без зидан комин
работи и на открито
възможност за вграждане
възможност за включване към акумулираща маса
до 7 метра и сложна форма на кюнците в помещението
възможност за поставяне на множество кюнци тип ‘лира’
проектирана и произведена в България

 

Как работи?

Накратко:

 • отоплявате дома си с 50% до 80% по-малко дърва
 • отходни газове почти изцяло от водни пари и CO2 (малко пушек в началото)
 • не задръства със сажди комина и кюнците
 • може да се използва и без зидан комин.

Подробно:

Това е може би най-чистият и достъпен метод за отопление на дома.
Някои хора успяват да се отопляват, горейки основно сухите клони, които събират от дърветата в двора си. И те горят толкова чисто, че съседите не разбират, че се отоплявате с печка на дърва

Когато за пръв път чух за ракетната печка си помислих „ Що за глупост?”
Просто не повярвах. Дори дългото търсене и четене в интернет не бяха убедителни.
Огънят гори настрани? Няма пушек? Ако обичайната печка на дърва има 75% ефективност не означава ли това, че можеш да спестиш максимум 25%? И как така имаш отверстие директно над огъня без да опушваш цялата къща? Бях скептично настроен.

И тогава я видях в действие. Огънят наистина гореше настрани. Кюнците бяха чисти и с почти стайна температура преди комина. Не се връщаше пушек в стаята, защото горивната камера със сила засмукваше въздух от стаята. И стаята беше топла, дори часове, след като печката беше загаснала, заради загрятата глинена пейка, през която минаваха част от кюнците.

Как по-точно работи:

Дърветата стоят изправени. Само долният им край гори. Огънят гори настрани/ навътре. Заради добрата термоизолация на горивната камера, тя се нагрява наистина силно (600-800 С).  Благодарение на това се образува силен конвекционен поток. Когато нагорещеният газ достигне металния корпус на печката, отдава по-голяма част от топлината си и рязко се охлажда, което го кара да се свие. Това довежда до понижаване на налягането след горивната камера, карайки печката да засмуква още по-силно въздух през отвора на горивната камера, създавайки собствена тяга и специфичен звук при работа. От там и названието и ракетна печка.

Истинският трик на тази печка става във „вътрешния комин“ на горивната камера. Собствената тяга заставя постоянен поток от стаята да навлиза през отвора на горивната камера, увличайки огъня и пушека настрани/навътре в печката. Там е и мястото, в което, поради огромната температура, се извършва вторичното изгаряне на пушека и дървесната газ (отделяни при първичното изгаряне) и на 90% изчезват през комина при обичайните печки и камини.

rocket-mass-heater-animation

На картинката е по-добре изобразено какво се случва в горивната камера. Удряйки се в нажежените стени на „вътрешният комин“, пушекът и дървесната газ изгарят и остава 99% водна пара и СО2, които обтичайки металния корпус отвътре, излизат през кюнеца.

Ракетна печка срещу обичайна печка:

Най-често хората питат „Как е възможно да е в пъти по-ефикасна? Как може да отопляваш едно и също помещение с два до пет пъти по-малко дърва? Това не означава ли, че е 200%-500% по-ефективна?”

Има два начина да отговорим на тези въпроси

 1. Измервайки температурата и количеството пушек, които напускат през комина, на обичайната печка на дърва и сравнявайки го с тези на ракетната печка, се установява, че много повече топлина остава вътре в дома при „Ракетата“.

 

 1. И така да пресметнем:
 • Ефективност от 75 % на обичайната печка е максимално измерената в идеални условия, без да се отчитат загубите през комина. Това, което излита през комина обаче, е около 14%-16%, което веднага снижава ефективността на около 60%.
 • Ефективността от 75% е максимално измерената в идеални условия. Това, което добива един опитен потребител обаче, е по-скоро някъде около 35%. Използвайки мокри или сурови дървета, притваряйки вратичката „за по-бавно горене“, вече падаме и до 5% и по-малко при печка със 75% ефективност . Това оставя много място за подобрения. „Ракетата“ от своя страна няма приспособление за регулиране на въздушния поток за бавно и неефективно горене. Дори неопитен потребител ще има около 90% ефективно изгаряне всеки път.
 • Друг въпрос е образуваният креозот, образуван в периодите с неефективно горене при намаляването на въздушния поток.  Креозотът се натрупва в комина и предизвиква случайни възпламенявания в него. При „Ракетата“, ролята на комин играе „вътрешният комин“ на горивната камера, в което винаги тече пълно и контролирано изгаряне.
 • Ефикасно топлоотдаване. В обикновените печки пътят на нажежените изходни газове е нищожен. На практика те излизат ведната от печката и преминават в кюнците. Кюнците се подбират да са максимално прави и с минимален брой завой с цел да се избегне намаляване на тягата. Потокът на изходящият газ е с предимно ламинарен характер и това намалява способността му да отдава топлината си. В Ракетната Печка изходящ газ има многократно удължен път. Обтича целия корпус с площ около 1,5 квадратни метра. Поради сложната траектория който изминава завивайки под прав ъгъл 3 пъти потокът на газа има силно турболентен характер. Това повишава потлоотдаването неколкократно. За това и в Ракетната Печка разликата в температурата между горивната камера и изхода достига до 10-12 пъти докато в обичайната печка 2-4 пъти.

Източник: BGLEVКупувайте повече български стоки

За информация и поръчки:

+359 885 525 464
+359 895 454 889
Сайт: http://gamera.eu/principle/

 

(Visited 10 times, 1 visits today)

Leave a Comment

One thought on “Българска разработка на ракетна печка с 80% ПО-ВИСОКА ЕФЕКТИВНОСТ. ОТОПЛЯВАТЕ СЕ С 50-80% ПО-МАЛКО ДЪРВА

 1. Ние сме първенци по плюене ! Да ето ненавиждам турците ,но те правят всичко и си ценят народа. При тях няма не мога а ние само можем да завиждаме.Атанас Морган хей ти молоумен ли си знаеш ли колко пенсионери се топлят със съчки като си отворен отиди по селата да видиш с какво се топлят повечето бедни хора. И както е казал народа сития на гладния не вярва ! Затова приветствам всяко едно начинание за икономия на всичко !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *