Българско семейство произвежда единствения в света оцет от годжи бери

Българско семейство у нас разби на пух и прах всички стереотипи. Те произвеждат уникален и единствен по рода си в световен мащаб оцет от годжи бери.

Българско семейство от град Монтана получи световна слава с уникалното си производство. Лидия и Ивайло Заркови приковаха погледите в себе си. Те са единствените в света, които произвеждат био оцет от годжи бери.

За момента оцетът е представен само у нас. Продуктът е отличен по време на Пловдивския панаир. В Конкурса за иновации за първото място се бориха 56 продукта и разработки на 36 фирми и научни институти, но натуралният оцет победи.

Уникалният по рода си био оцет от годжи бери се характеризира с уникален аромат и вкус. Натуралните киселини в него се съчетават и той запазва качествата на плода. Освен приза в Пловдив, продуктът е получил и признанието на Асоциацията на шеф готвачите в България.

Плодовете годжи бери са трудни за съхранение в пресен вид. Най-често се продават в изсушен вид, но така се губят част от полезните им свойства. При Лидия и Ивайло обаче нещата са перфектни. При производство на продукта си те успяват да запазят всички полезни свойства на вълшебните плодове. Това прави оцета им не само уникален по рода си, но и невероятно полезен.

Идеята на семейство Здравкови се заражда, когато техен познат започва да отглежда годжи бери миналия септември. Днес продуктът им е сертифициран. В него се съдържа само кафява нерафинирана захар в малки количества и годжи бери.

Системата на производство е проста. През есента Лидия и Ивайло затварят пресните плодове в бидони и ги превръщат във вино. След това го правят и на оцет.

Освен натурален оцет от годжи бери, семейството прави и био оцети от малина, шипка, бъз и арония. Планът им е в най-скоро време да започнат опитите за производство още на оцет от диви ягоди и боровинки.

Източник: gotvach

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *