Варна Българската лютеница е хит във Франция

Все повече французи харесват българската лютеница. Това заявиха шеф-готвачът Ален Тет, преподавател в Професионалната гимназия по туризъм и хотелиерство „Жорж Фреш“ – Монпелие, Франция и аташето към Френския институт във Варна Ерик Перотел, на организираното кулинарно ателие “Седмицата на вкуса” в Професионалната гимназия по туризъм „Професор Доктор Асен Златаров“ във Варна.

Традиционната лютеница е хит във Франция. Дори вече се използва във френската кухня, но по българския начин.

Ерик Перотел, аташе към Френския институт във Варна:
“Използваме я, както тук – мажем я на филия хляб и я хапваме. И купувам само домашно приготвена лютеница от старите баби. Не харесам тази, която се продава в супермаркетите. Един приятел ми разказва, че няма време даже да я маже, а направо я яде с лъжица от буркана.”
В гимназията по туризъм шеф-готвачът Ален Тет разкри на ученици и учители тайните в използването на кухнеския уред сифон, както и на молекулярната кухня, популярна на запад.

Шеф-готвач Ален Тет, преподавател в Професионалната гимназия по туризъм и хотелиерство „Жорж Фреш“ – Монпелие, Франция: “Варенето на яйце за повече от час е в същината на молекулярната кухня. Защото яйце, което е варено на 64 градуса, позволява жълтъкът да бъде леко течен, а белтъкът е като желе.”
Учениците могат да приложат новите знания в приготвянето на ястията по френски образец и в българската кухня.

Павел Атанасов, 12 клас – готвач:
“Термичната обработка на сьомга, как да се приготви, без да изглежда зле и отвсякъде да е еднакъв цвета, да няма изтекли протеини.”
Мария Великова, 12 клас – готвач:
“Нестандартно е, по принцип хората харесват нестандартните неща и мисля, че ще бъде добра идея.”
Организаторите на кулинарните ателиета се надяват скоро да има възможност и за обмен на ученици между Франция и България.

Източник: bnt

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *