Версайският дворец ще поръчва български килими

374

Версайският дворец ще поръча килими, произведени в България, след като родният дизайнер Тодор Парпулов е успял да възстанови технологията за изработване на килими от времето на крал Луи ХV, съобщи “Дарик”.

Преди успеха на българина провал са претъпрели опитите в Китай, Индия и др. държави. Експерти от френския дворец са заръчали на тъкачницата в град Костандово да изработи модели за изтъкаването на килимите, като работи по 90 картини.

За 6 месеца Парпулов успява да разработи три от най-трудните прототипи. Разработените модели няма да бъдат патентовани, за да останат тайна за конкуренцията. След положителната оценка на експертите от Версай, в костандовската тъкачница очакват да получат и поръчката за изработването на старинните френски килими.

“Това е една линия. Тя е развита от Луи ХV, но наследена от Луи ХVI. Представлява 90 картини – дизайни на килими, като идеята е била да се създаде европейският изглед на килима. Всеки един орнамент в тези килими е със символика, с послание и още по времето на Луи ХV тази линия е превърната е в най-висшия дипломатически подарък между официални лица, монарси”, коментира Надя Парпулова пред “Дарик”.

loading...

От “Версай” са поискали българите да изработят дизайн на килимите само по рисунките, като вземат предвид цветовата гама и фиността на тъкане.

“Трите прототипа са факт и са тайна. Бяхме посъветвани да ги патентоваме с цел защита, но експерти в тази сфера ни посъветваха да не пристъпваме към патентоване на десена или цвета, тъй като това означава да публикуваме нашите разработки. А трудността, която другите производители по света са срещали, е именно да стигнат до тези разработки”, каза още Парпулова.

Ръчно сътворени в Костандово килими вече красят домовете на Мик Джагър, кралица Елизабет, внучката на Чърчил и още стотици популярни личности.

Източник: offnews

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)
Total Page Visits: 128 - Today Page Visits: 1