ДА ИЗБЕРЕМ БЪЛГАРСКОТО. Електрическите тенджери на цеха в Полски Сеновец станаха хит...

ДА ИЗБЕРЕМ БЪЛГАРСКОТО. Електрическите тенджери на цеха в Полски Сеновец станаха хит у нас

16481

ЕДИНСТВЕНО В ПОЛСКИ СЕНОВЕЦ У НАС ВСЕ ОЩЕ ПРОИЗВЕЖДАТ ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ТЕНДЖЕРИ ОТ ВРЕМЕТО НА СОЦИАЛИЗМА и те напоследък са се превърнали в хит на вътрешния пазар, научи „Борба“. Уредите, в които става прекрасен кекс и може да се пече всичко, се правят с ламарина от Гърция, защото такава в България няма след съсипията на родната индустрия. Същите електрически тенджери по руски образец едно време струваха по-малко от 10 лева.

Сега от цеха на общинската фирма „Подем” в селото излизат на цена 66 лева заради вноса на ламарината. Само от началото на тази година има десетки заявки от София, Ямбол и Пловдив за производство на въпросната тенджера, за която хората научили от сайта на дружеството и били зачудени, че все още някой у нас я прави. Другите търсени производства – стилизатор за варене на буркани и уред за отопление, излизат на цена около 100 лева, защото се изработват с български материали.

В цеха работят само петима човека

В цеха работят само петима човека

„…Едно време нашата продукция отиваше дори в Кувейт, но сега имаме амбиция за възраждане, макар в цеха да работят само петима души. Освен тази тенджера, която се оказа хит, правим и много търсени стилизатори за варене на буркани на тераса и електрически печки, които хората познават като таралежки. Правим и различни видове сита, но заявките валят всеки ден основно за тенджерите”, каза шефката на цеха Дарина Тонкова, която работи тук над 30 години. Освен това е и председател на местното читалище в селото и изявена самодейка.

До края на миналия век в този цех са работили 170 души и месечната продукция е достигала до 1,2 млн. лв. Тогава селото е било от над 1300 души, сега по списък там жителите са 600. През последните години българското производство бе сринато и почти унищожено. В Полски Сеновец обаче доказват, че родната продукция все още има живот и се търси независимо от модерните китайски домакински уреди на пазара.

Общинската фирма „Подем“ със седалище в Полски Тръмбеш произвежда нестандартно оборудване за промишлеността и селското стопанство, както и електродомакински уреди. Освен в Полски Сеновец има и цех в Павел, но там се произвеждат основно сита. В Полски Сеновец освен стоки на склад предприятието работи основно по поръчка, като се съобразява с индивидуалните нужди на клиента. Фирмата предлага монтиране на място, както и поправка на повреда. Съвсем наскоро управителят на общинската фирма Веселин Маринов напусна поста и след искане до Общинския съвет в Полски Тръмбеш от 8 съветници на поста бе избрана до провеждане на конкурс главната счетоводителка. Тепърва предстои одит за работата на фирмата през последните две години.

Нели СУКОВА

Източник: Борба.БГ

ПОДЕМ ЕООД

Фирма Подем ЕООД се занимава с производство на нестандартно селскостопанско оборудване, както и уреди за бита. За целта разполага със съвременно оборудвани бази в с.Павел и с.Полски Сеновец. Фирмата е със 100% общинско участие и предлага работа на над 25 души с висока квалификация и дългогодишен опит в работата с метали и производство на машини и ел.уреди.

За контакт:

http://podem-eood.com/

Facebook коментар
loading...

4 КОМЕНТАРИ

  1. Не е лошо да слагате и контакти на тези цехове / хора, защото хубаво, че ги рекламирате но поне читателите да могат да се свържат с тях. Някак си полoвинчата работа – хем да купуваме нашите стоки пък автора не си е направил труда да сложи контакти ( освен ако не е копирал просто статията разбира се ).

  2. В началото на годината – 05.01.2016 г. потърсих информация за електрическа тенджера и открих фирма “Подем” ЕООД от гр. Полски Тръмбеш. Не беше обявена цена и начин за поръчка. Единственият посочен контакт беше мейла на фирмата. Направих запитване и повече от месец нямах отговор. Един прекрасен ден – 02.02.2016 г. ми се обади госпожа Тонкова – 0885 809 277. Тя работи в цеха в с. Полски Сеновец и ми се извини за късната връзка с мен, поради лоша комуникация с колегите й от Полдси Тръмбеш. Цената на тенджерата е 66 лв., като доставката става с куриерска фирма – “Еконт” или “Спиди” и заплащането става при получаване. На 12,02,2016 г. Получих пратката и вече два пъти готвихме в тенджерата.

  3. Каква е тзи тенджера…златна ли е?
    И аз си търся,но по-добре да си купа микровърнова при тази цет!

    • Страхотна тенджера за готвене на всичко, а цената ще се изплати. за съжаление, след като се разби производството у нас, както виждате, работят с вносен материал. Добре, че все пак има ентусиасти да възродят българското производство. Микровълновата няма да ви сготви така, а и е вредна.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Translate »