Да подкрепим! Забрана за растителни мазнини в млечните продукти искат преработватели (ВИДЕО)

Подписка за пълна забрана за влагане на растителни мазнини в млякото и млечните продукти в България започва у нас по инициатива на кмета на Луковит Иван Грънчаров. „Когато съберем достатъчно подписи, нека народните представители да измислят и направят законодателните промени. От това ще спечелят не само фермерите и млекопреработвателите в България, а и потребителите – всички ние“, обяви Грънчаров при откриването на ННв Луковит.

Организатори са Асоциацията на млекопреработвателите в България и Община Луковит, с подкрепата на Министерството на земеделието, храните и горите и Държавен фонд „Земеделие“.

Съборът в Луковит се провежда за трети път

В събора участват над 40 млекопреработватели и млекопроизводители, както и производители на закваски, хляб, вино, натурални лечебни продукти, машини за млечната промишленост. Сред участниците са и животновъди, които показват различни породи крави, овце, кози, коне.

„В нито една друга държава в ЕС не се влага палмово масло в млечните продукти. Крайно време е в България да ядем наистина качествена храна и да дадем информираност на потребителите какво консумират и защо е важно да консумират качествени продукти“, коментира евродепутатът Момчил Неков, който бе специален гост на събора.

Димитър Зоров

„Затова основната ми кауза е защитата на българските продукти – бяло саламурено сирене, български кашкавал, за да се знае, че производителите, които използват защитена марка, произвеждат качествена храна. За да стане това, „трябва всички по веригата да се обединим – производители, преработватели, институции“, каза още Неков.

Въпреки че МЗХГ и правителството излязоха с наредба, която забранява в млекопреработвателни предприятия да се преработва друго, освен мляко и неговите производни, искаме да обърнем внимание на качеството на продуктите – потребителите в Европейския съюз са особено чувствителни по този въпрос, подчерта председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България Димитър Зоров.

В събора участват над 40 изложители

„Трансгенните мазнини са вредни за човешкото здраве и в края на краищата лобитата, в които участват и политици, и бизнес, трябва да разберат, че има морални граници. Каква е разликата между влагането на тези мазнини и това да продаваш оръжие на талибаните? Никаква. И едното и другото убива, само че едното по-бавно“, коментира пред Агроновините Зоров.

Проучване на Асоциация „Активни потребители“ през 2016 г. установи, че при 6 от 36 вида краве сирене се влагат немлечни мазнини. Това означава че, че имитиращ продукт се представя като сирене, което е много сериозна измама към потребителите и трябва да се санкционира, посочват от асоциацията.

В едно от сирената немлечните мазнини са 100%, което означава че това е продукт на инженерната химия, в който млякото напълно отсъства. Става дума за насипното краве саламурено „сирене“, предлагано във веригата СВА с етикет на същата марка.

В много от сирената на българския пазар няма млечни мазнини

С близо 100% немлечни мазнини се произвежда и насипното сирене на Женския пазар, с над 96% такива мазнини е и насипното сирене „Здравец“ в „Кауфланд“.

Още три вида краве сирене, доставяни за същата верига, съдържат големи количества немлечни мазнини: насипните „Дъга“ (51%), „Старопланинско“ (50%) и „Тракия“ (45%), показват лабораторните изследвания през 2016 г.

За справяне с проблема от Асоциация „Активни потребители“ предлагат:

● БАБХ да провежда регулярни тестове на продукти от търговската мрежа с участието на заинтересовани страни (производители-конкуренти и потребители);

● Министерството на икономиката (провежда политиката за защита на потребителите в България) да изготви и финансира програма за независими тестове на продукти от независими потребителски организации;

● Ощетените производители могат да сезират КЗК за прилагане на нелоялна конкуренция;

● Намаляването на ДДС за основни храни ще спомогне за предлагане на качествени продукти на по-ниски цени

Източник: agronovinite.com

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *