До всички българи в България и чужбина! На 22 юни 2019 година отваря най-големият исторически парк в света

След 30 години разграбване и разбиване на всичко мило и родно, най-накрая се случва нещо градивно. Само след броени дни отваря вратите нещо 100% българско и истинско. На 22 юни 2019 година отваря най-големият исторически парк в света. Той се намира на 33 километра от град Варна до село Неофит Рилски. Според организаторите никъде в света няма по-голям исторически парк от този.
Парка е проект на човек от Горна Оряховица и този достоен българин се казва Ивелин Михайлов. За него това не е просто бизнес идея, а възможност да се помогне на България. Естествено, този проект не може да стане от един човек, зад Ивелин стоят хиляди българи, които са обединени от идеята. Този проект е градивен, а не като всички останали да разбиват, да разрушават, да убиват, да крадат, за да направят пари. Проекта е изграден върху гола поляна, а не както повечето градежи в България, които градят върху бутнати стари български сгради, защитени от закона, върху зелени площи, детски градини и училища или къмпинги и археологически находки. За първи път се гради нещо без да се събаря друго, без да се ощетява и ограбва някого. Така, че е време да си поемем дълбоко дъх, нещо хубаво се случва в България и то само след няколко дни. Проекта е изключително грандиозен в завършен вид, той ще бъде на повече от 500 декара.

Какво ще можете да видите там?

Ще успеете да зърнете пресъздаденото развитие на цивилизацията, случило се по наши земи, от епохата на халколита и неолита, през славната история на траките и Рим, до разцвета на Първото и Второто българско царство. Тематични занаятчийски курсове, исторически представления и филми, обучения в древни бойни и битови умения, конна езда, теоритични семинари, изложби и точни възстановки на обекти, предмети и начин на живот от миналото ще бъдат представени в петте исторически епохи на разположение на посетителите.Ще се насладите на традиционни места за отдих и хранене с ястия по автентични рецепти от антични времена, приготвяни само с натурални български продукти. За допълнително изживяване ще бъде създадена детска зона, кино салон и сувенирен магазин с автентични български възстановки от художници-майстори на артефакти от миналото и много други.

Отварянето – 22 юни 2019г, с. Неофит Рилски, до Варна

Какво ще видите?

На 22 юни ще бъде отворена първата от общо пет зони. Тя ще предлага пътуване назад във времето до неолита и халколита, когато прадедите ни са започнали да отглеждат домашни животни и културни растения, да ползват метални вместо каменни инструменти и оръжия и постепенно са заменили родовообщинния строй с държавно управление.

В наколни селища посетителите ще могат да видят оръдията на труда, облеклата, интериора и храната, с която са се препитавали древните. Там ще бъде изложени и символите на първата цивилизация – прототип на най-старото обработено злато в света, открито във Варненския халколитен некропол, както и първият златен жезъл – символ на царската власт.

Съседна зона ще представя развитието на обществото през бронзовата и желязната ера, когато по българските земи е процъфтявала тракийската култура. В парка тя ще е представена чрез тюрзис /тракийски дворец/ с военни помещения, три гробници и пълноразмерна възстановка на храм на Богинята майка.

Финалът на първия етап ще са укрепено славянско селище и прабългарски стан с всички характерни атрибути – от каруцата юрта до големите юрти, които се устройват в Плиска. А Ивайло Михайлов твърди, че докато е жив, ще развива парка и няма да приключи през 2022, когато ще бъдат изградени и останалите зони.

Очакват се над 20 000 човека на събитието!

Всеки който желае може да подкрепи проекта, като си закупи билет ТУК

Ние от Чуждоземец вече го направихме. Поръчахме семейна карта и един вековен дъб(снимка).

Да си спомним кой сме!

Сърдечно благодарим на Ивелин Михайлов и на всеки един който му помага!

Източници chujdozemec.com, ipark.bg, nova.bg, uspelite.bg, iskra.bg

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *