Минко от Дъбене: Историята на едно момче със сърце, посветено на козите и селския живот

Възрастните, които изживяха детството си през миналия век, често изпитват тъга и разочарование при погледа към съвременните младежи. Те живеят в свят, драстично различен от света на миналите поколения, с неговите технологии и променени ценности.

Днес, животът на младите е толкова различен от този на техните родители и деди и баби. Преди щастието се криеше в прости радости като игрите в селата до късно вечерта и закуската с домашен хляб и прясно мляко. Сега тези спомени изглеждат като отдалечен идиличен образ.

Селата вече не са същите – те почти са изоставени и населени предимно от възрастни. Затова е необичайно да видиш млад човек, който избира да живее и работи там. Но нашата история днес ще разкаже за Минко, младеж от село Дъбене, известен със своите кози.

Телевизионното предаване „Бразди“ на БНТ ни представи Минко – момчето, което се отличава сред своите връстници с любовта си към селския живот. Всеки ден след училище той отглежда своите кози, далеч от примамките на съвременните технологии. “Обичам животните си,” споделя той, “от малък съм с тях.”

Минко има около трийсет кози и мечтае да стане зооинженер, като се стреми да създаде своя мандра и да върне на пазара качествени млечни продукти. “Не ги отглеждам за пари, а за удоволствие,” казва той.

Младежът е истински скромен и мъдър за възрастта си. Обича да наблюдава игрите на новородените яренца и често не спи нощем, грижейки се за тях.

В село Дъбене, където живее Минко, природата е красива, но не е съхранена от човешката дейност. Минко е разочарован от замърсяването на природата и отношението на хората към животните. Лятото някои от кучетата и козите му бяха отровени, което го натъжи дълбоко.

Въпреки младата си възраст, Минко вече е осъзнал горчивата истина, че повечето хора мислят само за собствената си изгода. Той вярва, че истинските хора са тези, които са честни и упорито работят.

Пожелаваме успех в живота на това вдъхновяващо момче!/svobodnazona.com

Стоп кадър: „Бразди“, БНТ

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *