Проверки за двойни стандарти в качеството на храните започват от днес. 

Инспектори ще вземат проби от магазини у нас и в Западна Европа.

Още тази седмица от Агенцията по храните ще пътуват за Германия и Австрия, където ще вземат 32 проби от продукти, които се продават и у нас, съобщава bTV Новините.

Ще се изследват шоколади, безалкохолни напитки, млечни, месни продукти и детски храни.

Паралелно с това от магазините тук ще се тестват същите продукти. Идеята е да се направи сравнителен анализ на качеството.

Потребителите са убедени, че европейските производители им изпращат храни със същите опаковки, но с по-ниско качество и друг вкус.

Инспекторите на Агенцията по храните ще потвърдят или разсеят тези съмнения, като вземат проби от известни марки. Ако има несъответствия самите производители ще бъдат санкционирани на базата на това, че съществува в Европейския съюз такава система за оповестяване. Ние ще нотифицираме съответните страни, чиито производители са си позволили лукса да произвеждат, различни по качество продукти.Още преди два месеца страните от Висшеградската четворка – Чехия, Словакия, Унгария и Полша – направиха същата съпоставка.

Резултатите в Унгария показаха, че половината от изследваните храни се различават по вкус, външен вид и състав от същите продукти, купени от Австрия и Италия.

Тогава до санкции не се стигна, тъй като според законите на съюза, ако всички изисквания за безопасност на храните са изпълнени и съдържанието е описано в етикета – проблем няма. Производителите обясняват, че много от разликите в продуктите не в ущърб на качеството, а са за да се угоди на местния вкус.

А дали ние ядем по-различна  храна от тази, която консумират потребителите в Западна Европа, ще стане ясно най-рано през юли.

Източник: petel.bg

Facebook коментар
Total Page Visits: 2013 - Today Page Visits: 1