Заради климата българският домат е най-вкусен в целия свят

BG доматът е най-вкусен в света. В това са убедени всички чужденци, които идват в страната ни, както и българите, които се връщат от почивка или командировка зад граница. Но на какво се дължи уникалният вкус?

“Основно на микроклимата – съотношението на ниски и високи температури в рамките на денонощието е оптимално, както и средната влажност на въздуха”, твърди Пламен Сапунджиев, собственик на 120 дка оранжерии. Най-хубавите домати ставали в по-южните райони – Сандански, Кресна, Хасково, Първомай и т.н. Но и в останалите части на страната се добивала добра продукция, защото цялата територия на България попада в един климатичен пояс и разликата между север и юг не е голяма. По различен начин стояли нещата например в Гърция, която по площ е сравнима с България, но на юг към Атина бил съвсем друг климат в сравнение с Драма. При съседите заради големите жеги доматите “прегаряли” и били със зелени пръстени в горната част.

“Наскоро бях на изложение в Швеция. Там французи реагираха, че никъде по света не са яли домати като нашите, а страната им е голям производител”, коментира и Мариана Милтенова от съюза на градинарите. Според нея вкусът на българските домати се дължи на комплекс от фактори и характеристики – слънце, почви, начин на отглеждане, сортове. За съжаление, производството у нас било сринато, в миналото доматите били 40 пъти повече.

Немски експерти още преди II световна война били категорични, че земята в България може да храни 25 млн. души население. Сега е апогеят на българските домати, отглеждани на открито. Юнските дъждове бяха на път да съсипят реколтата, но слънчевият юли и август спряха най-големия бич – картофената мана. А топлото време спомогна плодовете да узреят хубаво и да добият така изразения сладко-кисел вкус. В него се крие магията на българския домат, която го прави неповторим. По качества той превъзхожда гръцките, турските и дори италианските си събратя. Комшиите ни могат само да мечтаят за нашите едри сортове от типа на розовия домат.

“Освен типичния вкус той е с месеста консистенция и нежна кожица. Има добър външен вид, висока биологична стойност и антиоксидантен ефект. Наличието на ликопен, бета-каротен и витамин С го превръща в истински боец срещу рака”, казва доц. Даниела Ганева от института по зеленчукови култури “Марица” в Пловдив. Тя е създателката на уникалния сорт “Розово сърце”, чиито семена бяха пуснати тази пролет. Доц. Ганева с гордост показа своите “рожби”. Нейните розови сърца са едри, вкусни, сладки и всеки от тях тежи над 500 грама. Агроспециалистката показа и най-новия сорт – “Алено сърце”, който обещава да се превърне в бестселър за зеленчукопроизводители и потребители догодина. Растенията му са отрупани с едри завръзи. “В момента го изпитваме, но резултатите са повече от окуражаващи. Надявам се догодина напролет да пуснем на пазара семена от него”, каза доц. Ганева. “Алено сърце” е едър, с нежна кожица и още по-сладък. Извлечен е от стария сорт “Биволско сърце”.

Чери домат “Аля” пък е другото изобретение на институт “Марица”. Плодчетата му са огненочервени и убийствено вкусни – леко хрускат, но имаш чувството, че ядеш бонбончета.  “Всеки със своите предпочитания. Едни харесват по-сладък, други – с малко по-киселинен вкус. Имаме сортове, които отговарят на всички европейски изисквания и са конкурентни на чуждите. Нашите се отличават с
високи добиви, качество на плодовете, добра твърдост и отлични биологични характеристики”, изтъква доц. Ганева. Според нея вкусът се определя, на първо място, от сорта, на второ, от добрия баланс на захари и киселини и на трето, но много важно – от климатичните условия. У нас няма толкова екстремно високи температури, които да предизвикват жълти пригори по плодовете.

“Нещо повече – чужди сортове, които иначе не са толкова вкусни, когато ги отглеждаме на българска територия, подобряват значително качествата си”, обяснява доц. Ганева. По думите ѝ освен климатичните условия много важни са агротехническите мероприятия като подхранване на терена, което влияе както на химичния състав, така и на външния вид на плодовете. “Торенето е важно. Всяка култура има определени изисквания към хранителните вещества в почвата. Когато това се прави прецизно, добивите са максимални, а качеството на продукцията – отлично”, допълна ученият. В началото на почвата се дава азот, а при завръза – калий.

Нужно е също така и оптимално поливане. При зреенето то трябва да се увеличава. Много са изпитаните български сортове домати, но напоследък се оформиха топ 5. Розовият се превърна в лидер заради своята сладост, нежна кожица и типичен аромат.

Плодовете от него стигат 500 г,  а в много случаи и повече. “Розов блян” е друг сорт с плоско-кръгли плодове, които тежат около 300 грама бройката. Той е с баланс на сладко-кисел вкус. “Розова магия” е местна селекция, която подобрява добивите, плодовете са гладки и не са напукани. “Ники” е хибриден сорт и е полудетерминантен. Завръзите му са през 2-3 листа. Червен, плътен, месест, не е кисел.

Новият сорт “Финал” дава едри домати с превъзходен вкус. “Заблуда е да се твърди, че баби от години си събират семена и произвеждат от тях разсад. Ами ако растенията са болни, рискът да не получиш никакви добиви на следващата година е огромен”, предупреждава доц. Ганева. Цените сега са от 57 до 86% по-високи

69% от предлаганите домати през юли са били български, вносът е 21 на сто, показват данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Тъй като тя следи търговията на едро, вероятно относителният дял на BG продукцията на пазарите е още по-голям, защото много от малките производители я предлагат директно.

Значително по-високи са цените на доматите тази година спрямо миналата. Последните данни са за юли, когато средната цена на полското производство е 1,71 лв./кг, което е ръст от 86% на годишна база. За сравнение по същото време на миналата година са стрували 0,92 лв./кг.

Оранжерийните домати през юли 2016 г. са се продавали средно по 1,42 лв./кг, което е поскъпване за година от 57%. Вносната стока също е на по-високи цени – 1,29 лв./кг при 0,78 лв. през 2015 г., или поскъпване от 65 на сто.

Според специалистите причината са обилните дъждове в края на пролетта, които доведоха до компрометиране на първия разсад и нужда от презасаждане. Това довело до изместване на пика на продукцията, който тепърва се чакал.

Слуховете за забрана от ЕК не са верни 

Слухове за пореден път “забраниха” българските розови домати. През миналата седмица в много сайтове беше повторена информация от 2013 г., според която регламент на Европейската комисия предвижда спиране на продажбата и дори размяната на несертифицирани семена. А от такива се произвежда голяма част от българските зеленчуци, включително и розовият домат “Биволско сърце”.

Няма регламент на Европейската комисия, който да забранява производството и продажбата на български зеленчуци, категорично опровергаха “новината” от земеделското министерство. Оттам уточниха, че през май 2013 г. ЕК предлага за обсъждане проект на регламент за производството и предлагането на пазара на растителен репродуктивен материал, т.е. семена. Същият е отхвърлен с огромно мнозинство от Европейския парламент на 11 март 2014 г. (650 гласа “против” регламента и само 15 “за”). Проектът окончателно е оттеглен от ЕК на 7 март 2015 г.

Проект на такъв регламент не е включен в работната програма на ЕК за 2016 г. Няма инициатива да бъде включен и за 2017 г., уточняват от земеделското министерство.

Но дори и в този проект на регламент не се съдържали разпоредби, които да забраняват достъпа до пазара на български зеленчуци, произведени от семена, непреминали процедура за сертификация, твърдят агроекспертите.

 

Facebook коментар
(Visited 1 times, 6 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *