След възраждането на компютрите с небезизвестната марка „Правец” на българския пазар, младите идеолози от фирмата отново събуждат интерес с най-новия си продукт – смартфон. Учудващо, или не съвсем, интересът към новото българско устройство е огромен и само за 20 минути в магазина влизат близо 10 души. Някои от тях направо купуват новия продукт, а други разпитват за какво става въпрос.
Мениджърът продажби към „Правец” Георги Баров твърди, че така е всеки ден и по цял ден, защототелефонът е единствен по рода си като съотношение параметри – цена. Телефонът е на пазара от две седмици, а се радва на огромен интерес от българи и чужденци. Той изпреварва конкурентите си и по още един параметър – тежи само 100 грама. Батерията му издържа 2 дни при умерено ползване на интернет, а операционната система е широкопознатият „Андроид”. Екранът поддържа висококачествена резолюция (HD). Има възможност за две СИМ карти, и една карта памет, а разполага и с две камери – предна (2mp) и задна (8mp).
Георги Баров казва, че отвреме навреме фирмата се сблъсква с въпроса „Какво му е българското на този телефон „Правец?“.
„Дизайнът е наш, хората, които работят по сглобяването на смартфона и довършителните работи са българи, заплатите, осигуровките, данъците и печалбата. Ясно е, че платките и екраните няма къде да се направят в България. Просто тук няма такъв завод. Поръчваме ги по наш дизайн, а тук се довършва голяма част от работата”, заявява той, цитиран от Радио “България”.
Батерията, екраните и платките се изработват в Китай или Тайван.
Макар продажбата на смартфона да стартира едва преди две седмици, екипът на „Правец” се радва на основно позитивни отзиви от потребителите си, а интересът на клиентите заражда непредвиден проблем.
„В момента най-големият ни проблем е, че не можем да задоволим всички потребители. Те искат да вземат устройството веднага, но се налага да чакат около седмица – две. Ние планирахме достатъчно бройки, но понеже нашумя толкова много, хората искат веднага да купуват”, коментира Георги.
Набор на смартфона е и училищният мини лаптоп/таблет с марка „Правец”, замислен специално за ученици. Той е „гъвкав” лаптоп, чиято клавиатура се прибира отзад и заприличва на таблет. Същевременно е много лек, едва 800 грама. В него има вграден софтуер, който се свързва с портативните училищни дъскии по този начин изобразеното на дъската може да се види на екрана на устройството. За съжаление в България тези дъски са още рядкост.
Екипът на смартфон „Правец” не смята за нужно да се конкурира с останалите телефони на пазара и разчита както на името си, така и на ниската цена и доброто качество. Предложение на фирмата е българската държавна администрация да бъде оборудвана с компютри и смартфони от тази местна марка.
В близко бъдеще ентусиастите планират таблет и геймърски лаптоп, на който ще могат да се играят игри, да се инсталират допълнителни софтуери и ще притежава много повече РАМ памет от обикновен лаптоп.
“Ние тръгнахме на шега. Мениджърът ни с негови приятели си казал: „Защо да не правим български продукти?“. Той вижда, че марката е свободна и я регистрира. И така се започва. Най-често идеите идват навън, когато излезем заедно и си говорим странични неща. Казваме си „Е, това и ние можем да го направим”. Идват ни много хубави идеи, които ще издадем по-нататък”, допълва Георги.

Източник: Актуално

Facebook коментар
Total Page Visits: 1440 - Today Page Visits: 1
SHARE