Добре дошли в Майна Таун! Комикс град, паралелна реалност или алтернативен свят, там се влиза по един и същи начин – с усмивка. Макар да го няма на картата, мнозина вече имат гражданство. Могат да бъдат разпознати по готовността да се забавляват. И по тениските. На едната Альоша се е надвесил като комикс герой над Хисар капия в Стария град. На друга Атлас мята детски топки над шадравана в центъра пред общината над надпис „Лос Айлякос”. Октопод е разперил пипала на Гребната и с репликата „Gusto no more!” напомня за забраната на риболова. Кинг Конг се е развилнял от покрива на  панелка в квартал „Тракия”. Тишъртка е станала даже кино лента, в която герои са Аl Kapone, Аl Pachino и… Аl Yosha.


„Тениската не е дреха, а трибуна на идея. Който я носи, заявява себе си като светоглед и вкус. Това е най-бързият начин да се самоопределиш пред останалите”, казва Димитър, който рисува сюжетите за тишъртките. Измислят ги заедно с приятеля му Тодор. Често на него пръв му хрумва идеята. А Митака пресъздава всяка щуротия, нахвърля  той схемата, по която са разпределени ангажиментите в тандема. И за да е ясно, че изобщо не става дума за някаква сериозна работа, а за чисто забавление, двамата са нарекли себе си „5 за 4”, а слоганът им гласи: „Няма 6-5!”.

„Колкото и банално да звучи, днес липсват ценности. Осъзнахме, че трябва да ги разпознаем и чрез тях да принадлежим към едно място или идея. Пловдив е категорично различен от всяко друго място със своите думи майна, густо, айляк”, обяснява Тошо. С атмосферата, светоусещането, стила на живот, добавя Митака.

Встрани от тази философия, конкретната идея за фланелките с Майна Таун се родила спонтанно в Берлин. В този град, в който отношението към дизайна и средата е специално, а всеки може да заяви идеите си и на това се гледа добронамерено, Тошо получил непретенциозен подарък – тениска, на която имало мечка и надпис „Bearlin”. „Митак, ето това нямаме!”, навързал се от раз пъзелът в главата на младия мъж, който е икономист в IT компания в София и непрекъснато кръстосва между столицата и тепетата. С Димитър, който пък е илюстратор на енциклопедии и детски книги, са приятели от 3-годишни. Днес игрите им продължават с търсене на знакови елементи от Пловдив, които да претворят със закачка. Започнали със Стария град и Альоша, така се появила първата тениска.


С всеки нов проект в работата се включват още хора. Оказа се идея, към която мнозина искат да принадлежат, защото има заряд, казват двамата. Според тях ключът е в това, че са от Пловдив и го виждат по пловдивски. Точно по тази причина още толкова много хора разпознават себе си в този светоглед.

Обичаме града и искаме да го покажем по свой начин, обяснява Митака. А неговият е например да използва противоречивия символ Альоша и да го превърне в супер герой. В интернет каменният исполин отсъства от клиповете за туристическите обиколки на Пловдив. „Този паметник стърчи над града и е смешно да се правим, че го няма”, не е съгласен художникът. След като вече го нареди до Ал Пачино и Ал Капоне, сега той смята да го превърне в супер героя Биг Ал. После ще го срещне с всички клиширани типажи като Спайдърмен и Дарт Вейдър, но по начин, който показва неговото превъзходство. Всичко това – като излезем от бремето на въпроса комунизмът нещо добро ли е или не, прави уговорка Митака. И цитира Любен Дилов-баща, който казва: „И да се гордея, и да се срамувам, че съм българин, пак съм си българин, така че е по-добре да се гордея”. Същото е и с Альоша – харесван или отричан, има го.

Тандемът държи при всеки свой ход да не звучи кахърно, тенденциозно или назидателно. Идеите се раждат ей така, докато двамата мъже се майтапят. На околните това им изглежда просто хвърлена реплика, но след 15 дни има готов продукт. Вече даже си записват хрумките, защото не смогват да реализират всичките за кеф. Наскоро във Фейсбук предизвикали хората от своята „кръвна група” да си направят селфи с техните тениски където и да са по света. Пристигнала сюрреалистична снимка от Ница, но топ 5 на най-неочакваните кадри оглавява фотор с двама китайци в Лос Анджелис с тениски „Майна Таун”.

Митака и Тошо не могат да кажат какво следва, докато си пият колата с лимон и лед в неделя следобед. Всъщност имат един готов отговор, но пак е шега: През 2019-а, когато Пловдив е културна столица на Европа, на 10% от 200 000 туристи да продадат нещо за 10 лева.

 

В Майна Таун: Альоша става супер герой
В Майна Таун: Альоша става супер герой
12106734_870988946284292_1768186375740448057_n 12308451_889856077730912_5744283004337226283_n 13511045_994914593891726_837672987445963828_n
Източници: marica.bg и Майна Таун
Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)
Total Page Visits: 524 - Today Page Visits: 2