След като ликвидирахме туризма на Слънчев Бряг и Златните, вече можем да гледаме към Черноморието през други очила.

Хиляди учени в цял свят в момента мислят как да произведем протеини, за да изхраним населението. Скоро ще станем 10 милиарда. Няма как да стане с прасета и пилета. България има уникалните условия за Sea Farming – земеделие в морето. Можем да затворим целия цикъл за производство на миди, скариди и риба, без да добавяме нищо, защото няма друго море на света, където има такъв силен приток от хранителни вещества. Може да стане, и то срещу минимални инвестиции.

Малка група български учени имат идея да поставят изкуствени рифове в нашето море. На тях за нула време ще се появят огромни колонии от мидии, водорасли и други организми. До три години тези рифове ще се развият в цели нови самоиздържащи се екосистеми от които човекът може да черпи, без да вложи нищо в тях. Миди, скариди, риби и какво ли още не.

Плодородни колкото земите в Добруджа и няма нужда от оране, фрезуване или наторяване. Няма нужда от Раундъп, нито от други препарати, не се влияе от зимните или летните условия, продукцията вечно расте. Най-плодородните територи на Европа се намират в Черно море и България има над 34.000 квадратни километра от него. Това е частта от Черно Море, в която България има ексклузивни икономически права.

Нашето море съдържа над 5 пъти повече хранителни вещества, отколкото лазурните гръцки води например. Черно Море може да бъде най-големият рибарник на света и съответно България един от най-големите производители на морски продукти, редом с Норвегия и Холандия. Да не забравим, че Черно море е едно от най-чистите морета, от гледна точка на тежки метали. Заради липсата на вертикални течения в Черно море, такива по естествен път се утаяват.

След още 20 години един килограм качествена риба ще струва пъти повече от един шезлонг. Бъдете сигурни.

 

Patrick Smithuis

Facebook коментар
Total Page Visits: 5294 - Today Page Visits: 3