Малка група български учени имат идея да поставят изкуствени рифове в нашето море

След като ликвидирахме туризма на Слънчев Бряг и Златните, вече можем да гледаме към Черноморието през други очила.

Хиляди учени в цял свят в момента мислят как да произведем протеини, за да изхраним населението. Скоро ще станем 10 милиарда. Няма как да стане с прасета и пилета. България има уникалните условия за Sea Farming – земеделие в морето. Можем да затворим целия цикъл за производство на миди, скариди и риба, без да добавяме нищо, защото няма друго море на света, където има такъв силен приток от хранителни вещества. Може да стане, и то срещу минимални инвестиции.

Малка група български учени имат идея да поставят изкуствени рифове в нашето море. На тях за нула време ще се появят огромни колонии от мидии, водорасли и други организми. До три години тези рифове ще се развият в цели нови самоиздържащи се екосистеми от които човекът може да черпи, без да вложи нищо в тях. Миди, скариди, риби и какво ли още не.

Плодородни колкото земите в Добруджа и няма нужда от оране, фрезуване или наторяване. Няма нужда от Раундъп, нито от други препарати, не се влияе от зимните или летните условия, продукцията вечно расте. Най-плодородните територи на Европа се намират в Черно море и България има над 34.000 квадратни километра от него. Това е частта от Черно Море, в която България има ексклузивни икономически права.

Нашето море съдържа над 5 пъти повече хранителни вещества, отколкото лазурните гръцки води например. Черно Море може да бъде най-големият рибарник на света и съответно България един от най-големите производители на морски продукти, редом с Норвегия и Холандия. Да не забравим, че Черно море е едно от най-чистите морета, от гледна точка на тежки метали. Заради липсата на вертикални течения в Черно море, такива по естествен път се утаяват.

След още 20 години един килограм качествена риба ще струва пъти повече от един шезлонг. Бъдете сигурни.

 

Patrick Smithuis

(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *