Разпродадоха всички семена за новия сорт домати „Розово сърце”, обявиха от Селскостопанскаа академия, цитирани от „Телеграф”. Този сорт е разработен от Института по зеленчукови култури „Марица” и бе представен за първи път пред две години. След като беше тестван в института, миналата година е бил патентован и от тази година вече се продават семена. От института отчитат рекорден интерес, тъй като всичко е разпродадено.
Създадохме „Розово сърце” чрез многократен индивидуален подбор в местна популация домати, известна в района на Пловдив като „Момино сърце”, казва създателката на новия сорт доц. Даниела Ганева.

Доматите сорт „Розово сърце” са интензивно розови, сърцевидни, много едри, със средна маса 300-550 грама. Достатъчно твърди са, но с нежна кожица и текстура. Отличават се с приятен сладък вкус и са предназначени за свежа консумация. За разлика от розовите домати са издръжливи на транспортиране. Отглеждат се в култивационни съоръжения и на открито. Добивът варира от 4800 до 5500 килограма от декар.

Сред другите патентовани зеленчукови култури от института са картофи сорт „Павелско”, които са специализирани за производство на чипс. Отличават се с изключително високи добиви – над 3500 килограма от декар. Сортът се характеризира с полска устойчивост на вирусни болести и мана, както и с отлични вкусови качества.

Институтите кум Селскостопанската академия миналата година са патентовали също така 8 сорта пшеница, 2 сорта тритикале, по един сорт ечемик и царевица, както и червена детелина, бял риган и пролетен фуражен фий.

Източник: Блиц

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)
Total Page Visits: 538 - Today Page Visits: 1