От баба е най-вкусно: Philicon дава работа на жени в пенсионна възраст

Помниш ли как като хлапе прекарваше есенните уикенди на село? Когато първото, което усещаш сутрин, е аромат на печени чушки и пращене на огън на двора. Измъкваш се навън и виждаш как баба ти бели вече опечените чушки и ги събира в голяма тенджера. Закусваш набързо и след петнайсет минути с няколко хлапета вече сте из махалата и по полето в игри и разговори.

Следобед се прибираш, влизаш в двора, огънят още гори навън, а на стълбите, обърнати с капачките надолу, са подредени десетки буркани с подмамваща червена лютеница. А баба винаги знае. В кухнята на масата те чака пресен хляб, бучка домашно сирене и цяла купа лютеница. Надали има по-щастливо хлапе от теб в момента.
Няма как – винаги ще свързваме есента с опадала шума, пъстра украси на дърветата, незабравим аромат на печени чушки, дим и онзи невероятен вкус на домашна лютеница върху топъл хляб. Лютеница, която не можеш да си купиш от магазина. Лютеницата от баба.


Е, вече можеш. Точно лютеница от баба ще предлага една от най-старите консервни фирми у нас – Филикон. Новата програма за заетост на компанията е обърната към възрастните хора в Пловдив и региона. Така Филикон реализира кампания по осигуряване на работни места и за хора в пенсионна и предпенсионна възраст в производството на едросмлените си лютеници „Нашенска” и „Балкански вкус”. Накратко – в цеховете за производство на лютеница на фирмата ще бъдат наемани жени и мъже над 55-годишна възраст.
Търговският и маркетингов директор на Филикон – 97 – Иван Калибацев – споделя, че дори и пенсионирани, хората пак искат да работят – за да си добавят средства, да не бъдат в тежест на децата и внуците си и за да не се чувстват социално изолирани. Предлагайки работа на българи в третата възраст, Филикон – 97 черпи от техния опит и познания, а на тях осигурява допълнителни средства.

Фирмата оперира на територията на Пловдив и региона, като отдавна има ангажимент към решаване на казусите със заетостта на населението. По данни на Териториално статистическо бюро Юг, безработицата в Пловдив е намаляла с близо 7% през 2016 – в Пловдив тя е около 3%, а за региона е под 6%. Причината за това е динамичното развитие на икономиката през последните години, дължащо се преди всичко на производството – сферата, в която компаниите изпитват най-остър недостиг на кадри. Като част от този сектор, консервната компания е един от работодателите, които сами се опитват да решат проблема с липсата на работна ръка, наемайки и хора извън пазара на труда.
Още в началото на месец септември дружеството стартира комуникация, насочена към две аудитории – възрастните хора и техните деца и внуци от града и региона. Оф- и онлайн обявите имат за цел набирането и на хора в предпенсионна и пенсионна възраст за производството на лютеница – работа на трудов договор, с коректно изплащане на възнагражденията и при стриктно спазване на всички изисквания на трудовото законодателство в България. От Филикон също така са категорични, че и възрастните работници, и младите им колеги, ще работят при идентични и адекватни условия на труд.

По този начин хората в напреднала възраст могат да бъдат полезни и самостоятелни личности, спокойни, че не са в тежест на близките си, а клиентите на Филикон-97 получават най-любимия продукт и спомен от онези есенни дни в детството, затворен в отличително шестоъгълно бурканче – лютеница не като от баба, а от баба.

Източник: Актуално

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *