Патентоват новия сорт “Алено сърце”

До ноември новият сорт домати „Алено сърце” ще бъде патентован, след което семенцата ще бъдат пуснати на пазара. Интересът към вкусния месест зеленчук с наситен червен цвят вече е изключително голям. В Института по зеленчукови култури (ИЗК) „Марица” в Пловдив звънят земеделски производители, които искат да закупят от семената на „Алено сърце”, казва директорът доц. д-р Даниела Ганева. Тя не крие гордостта си от факта, че само за година четири нови сорта зеленчукови култури са преминали успешно изпитанията за различимост, хомогенност и стабилност, и ще бъдат вписани в Европейския каталог на зеленчуковите култури и в списък Б на Официалната сортова листа на страната.

„Алено сърце” е най-новият сорт домати, който е високорастящ и е подходящ за отглеждане, както на открито, така и в оранжерии. Създаден е от колектив от учени и специалисти в ИЗК „Марица”, като селекционната работа е продължила цели осем години. Новият сорт е създаден, чрез многократен индивидуален отбор от съществуваща местна популация „Биволско сърце”. Подобренията в „Алено сърце” са видими и за неспециалист. При консумация вкусът е сладко-кисел, плодовете са наситено червени и имат сърцевидна форма. Големи са – средното тегло на всеки домат е между 300 и 700 грама, а добивите от декар са между 5 и 7 тона. Плодът е месест и плътен, но същевременно е с нежна кожица, която се топи в устата, а уханието му, дори да е отгледан в оранжерия, е все едно е откъснат от градината на баба. За производителите е било важно екипът учени да постигне резултати, които да гарантират, че „Алено сърце” е устойчив на болести.

Доматите от новия сорт са месести, с нежна коричка и се топят в устата

„Това е продължителен и доста труден селекционен процес. Сортът е устойчив на вертицилийно увяхване и толерантен към картофена мана”,  обяснява доц. Ганева. Тя разрязва един от едрите домати от новия сорт, като казва, че по външната му обвивка няма напукване и че ако „Биволско сърце” ражда по един домат на съцветие, то при „Алено сърце” е постигнато увеличаване на броя на плодовете на съцветие 3-5 плода. „Алено сърце” е по-сладък домат, което го прави изключително подходящ както за лютеница, така и за здравословен доматен сок.

„Сортът „Алено сърце” ще бъде пуснат за продажба за първа година най-рано през ноември 2017г. след окачествяване на семената и получаването на семеконтролните документи. Произведените семена са в ограничено количество, защото през тази година сортът все още се проучваше в Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол”, казва директорът на ИЗК „Марица”.

ИЗК „Марица” предлагат семена на вече патентовани и сертифицирани сортове, като „Розово сърце” и „Ивайловска капия”

Доц. Ганева обаче е категорична, че ако има търсене, в института имат готовност да увеличат семепроизводството в следващите години. В ИЗК „Марица” вече имат заповед от министъра на земеделието храните и горите за утвърждаване на нов сорт „Алено сърце” и очакват да получат сертификат от Патентното ведомство.

През тази година, успешно преминали изпитване са 4 нови сорта зеленчукови култури – домати, пипер, грах и зеле, за които ИЗК „Марица” очаква издаване на сертификати. Това е постижение с толкова много нови сортове само за година, отчитат специалистите.

Освен „Алено сърце”, друг нов сорт е пиперът „Ивайловска капия”, който е разработен съвместно с Опитната станция по поливно земеделие в Пазарджик. „Ивайловската капия” става перфектно за печене и консервиране, както може да се вложи и в домашна лютеница, тъй като плодовете са едри, интензивно червени, много лесно се белят след опичане и са изключително вкусни. Нов сорт е и грахът „Пълдин”, който е подходящ за замразяване и консервиране, а е и с висок добив. Образува по 15-18 броя бобове по централното стъбло.

Учените от ИЗК „Марица” са създали и нов сорт бяло главесто зеле, за късно полско производство, който са кръстили „Блян”. Отличава се с високо съдържание на витамин С – над 50 mg%. Сортът е подходящ за отглеждане и в условия на биологично земеделие. Проявява полска устойчивост към нападение от болестите мана, бактериоза и алтернариоза при естествен инфекциозен фон. Земеделският министър е издал заповеди, с които е признал четирите нови сорта, обяснява доц. Ганева. Тя обаче е категорична, че за да се продават семената от новите сортове зеленчукови култури, те трябва да са вписани в Европейския каталог на зеленчуковите култури или в Официалната сортова листа на България и да бъдат придружавани с необходимите семеконтролни документи.

Трите сорта домати – „Алено сърце”, „Розово сърце” и „Биволско сърце”, са създадени в Института по зеленчукови култури „Марица” в Пловдив

Източник: Монитор

(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *