Повод за гордост! Първият произведен у нас електрически скутер бе представен на 19-ото издание на Русенското изложение. Екологичният Motoretta може да измине с едно зареждане на батерията до 60 км, а максималната му скорост е 45 км/ч. Електроческият мотор струва 2999 лева и изразходва средно около лев на 100 км пробег или едно зареждане на акумулатора струва 67 стотинки. Създателката на возилото е Десислава Николова, която е инженер по образование. Досега от возилото са продадени над 50 бройки.

Скутерите Motoretta са тествани в автомобилна агенция в Англия и имат сертификат за продажби в Европа. Електрическите моторчета нужда от никакво обслужване, защото няма течности – масла, гориво. За него не няма данъци, не се плаща и за паркомясто.
Електрическите скутери са също изключително лесни за управление и маневриране, нямат скорости и управлението се извършва изцяло от волана, където са разположени газта, спирачките, светлинните и звукови индикатори. Удобното разположение на седалката, от друга страна, дава изключителна стабилност и възможност да управлявате без ограничение в облекло за разлика от бензиновите скутери, мотори и дори велосипеди.
Управлението на електрически скутер не изисква преминаване на предварителен обучителен курс. Като моторно превозно средство обаче, се изисква задължителна регистрация в КАТ и общо понятие на законите за движение по пътищата. Тоест всеки водач на електрически скутер трябва да има права за управление на МПС, категория М, която е изцяло теоретична.
Моделът “Моторета Д1” е оборудван с 1500W двигател на Bosch. Русенската фирма е първата компания в България и една от малкото в Европа, които използват нова генерация двигатели.


“Моторета Д1” използва най-висок клас гелови акумулаторни батерии с мощност 72V20Ah. Те са специално създадени за апликация само и единствено на електрически скутери и не могат да се използват или заменят с автомобилни или друг вид акумулаторни батерии.
Батериите се отличват с високоефективност при дълбок разряд, корозоустойчивост, нисък коефициент на саморазреждане, издръжливост при екстремни температурни условия, липса на необходимост от поддръжка и безопасност при експлоатация и удар.
При правилно зареждане на батериите, те работят на пълен капацитет в рамките на 370 цикъла. Погрешно е схващането, че след като достигне определен брой цикли, батерията умира и трябва да се смени. Тя продължава да работи, но губи по няколко километра от максималният пробег.
Ако средно на ден изминавате по 10 км, ще трябва да зареждате батерията на скутера си веднъж на всеки 6 дни, а за година ще правите средно между 60-70 зареждания. Когато батерията ви стигне ниво, недостатъчно да издържи средният пробег километри неубходим за вашето удобство на управление, може да смените батерията в един от оторизираните ни сервизни центрове.
Всеки скутер “Моторета Д1” идва с придружаващо го зарядно устройство, което отговаря на съответната мощност и напрежение.Скутерите се зареждат след като от една страна, зарядното устройство е прикачено към самият него, а от друга към електрозахранващата мрежа (220V). Когато батерията е изтощена, при включване директно ще светне червена лампа – индикатор, а след като достигне пълен заряд зарядното устройство ще индикира със зелена лампа.
Ако батерията не е напълно изтощена, може да я заредите, но избягвайте често зареждане ако тя е на половина или почти пълна. По този начин ще осигурите по-дълъг живот на батерията си, тъй като препоръчително е тя да извършва пълни цикли на заряд-разряд. След като достигне пълен заряд, не е неубходимо директно да изключите устройството от мрежата, то автоматично престава да поглъща енергия и това няма да навреди на живота й. В случай, че оставите скутера да се зарежда за по-дълъг период от време (контакт по-дълъг от 18 ч е строго непрепоръчителен), тогава батерията започва самостоятелно да се разрежда и след като все още е свързана към електрозахранващата мрежа, при падане на заряда автоматично усвоява допълнително необходимата енергия. Батериите се зареждат за около 6-8 часа.
“Моторета Д1” има пълно светлинно оборудване, включващо предни и задни фарове, предни и задни мигачи, рефлектори и стоп светлини. Изцяло LED-осветлението пести разхода на енергия на батерията, осигурявайки максималната й ефективност и икономичност.
“Моторета Д1” е оборудван с предни дискови-хидравлични спирачки и задни барабанни спирачки, осигурявайки бързина при спиране. Спирачките се управляват от волана на скутера.

Моторета Груп е българска компания, която произвежда електрически скутери под собствена марка.

Моторета Д1 е двуместен електрически скутер с двигател Бош, с мощност 1500 вата. Общият пробег с едно зареждане е 60 км, а цената за едно зареждане е 0,67 лв.

Максималната скорост е законово ограничена до 45км/ч. Скутерът е оборудван с дискови хидравлични спирачки, изцяло лед осветление, шокови абсорбери за намаляване на вибрациите по неравни терени, заключващ механизъм на волана и алармена система за сигурност. Моторета Д1 притежава и екстри като енергоспестяващ режим на каране и автопилот.

Моторета Груп предлага 5 стандартни цвята и опции за поръчка на уникален цвят, както и възможности за външна персонализация на седалки и ръкохватки. С гаранция от 2 години (една година за батерията) и доставка в цялата страна.

Електрически скутер (НОВ) от Моторета Груп гр. Русе - image 2
Електрически скутер (НОВ) от Моторета Груп гр. Русе - image 3
Електрически скутер (НОВ) от Моторета Груп гр. Русе - image 4
Електрически скутер (НОВ) от Моторета Груп гр. Русе - image 5

Източници : 24 часа и olx.bg

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)
Total Page Visits: 1045 - Today Page Visits: 6