Семейна ферма под Балкана произвежда здраве

В село Васил Левски, Карловско, в района на Стара планина и Средна гора, в Национален парк Централен Балкан, в пасищния район Равнец пасат на воля стадата от биволи, крави, овце и кози на ферма Кулови. Лете те намират прохлада между реките Бяла река и Неволя, в най-големите горещини се качват горе високо в планината, където пасат на свободно пасищно отглеждане до късна есен, когато се събират и зимуват във фермата за отглеждане на ясла.

Вече втора година фермерите – семейство Никола, съпругата Таня, дъщеря им Агора, синът Яни и лелята сиренарка, заедно с още 7 работници, наети за отглеждането на животните, от издоеното природно чисто мляко произвеждат млечни продукти – кисело мляко, козе, биволско и овче сирене. Позната е тяхната продукция из фермерските пазари, от фермерските изложения и фестивали, продуктите им вече са предпочитани от потребители из цялата страна.

Стадата са от редки български породи,

събрани от Никола Кулов – 160 биволи, порода Българска Мурра, 500 овце, каракачанска порода, и кози. Там, в полите на Средна гора, в тяхната ферма вече втора година се правят техните природно чисти продукти, с изключително високи хранително-вкусови качества. Ако посетите демонстрационния център на фермата семейство Кулови, всеки може нагледно да види как се обработва и подквасва млякото, как се прави сиренето, да проследи целия производствен процес. Опитът им е интересен и за други фермери, решили да тръгнат по пътя на преките продажби след регистрация по Наредба 26 на Министерството на земеделието и храните. Във ферма Кулови работят по проект “За Балкана и хората”, съфинансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество по Фонда за реформи. Когато започнали целенасочено да се занимават с животновъдство преди 15 години, имали 4 бивола, после си взели няколко крави, овце. През последната година създали и козе стадо. Така с годините се умножила работата в семейната им ферма. Всъщност

Никола Кулов винаги си е бил животновъд, откакто се помни

Допреди 1989 г. вече имал свое стадо, след 2000 г. започнал да отглежда и биволи, крави, полека-лека животните станали 160, кравите стигнали до 200. Към тях събрал овце от каракачанска порода, създал стадо от нея към 500 глави добитък, стадото от кози станали 350. Днес обработва средно 300 литра мляко на ден, като половината предава на мандра, другата половина отива в минимандрата им за преработка на млякото до кисело мляко и сирене, която работи от миналата година. Инвестицията му струва 80 хиляди лева, инсталацията внесъл от Германия, втора употреба. Хората вече знаят тяхното млечно производство, отбиват се от пътя и си купуват мляко, сирене, месо в магазина към фермата. Напоследък се търси повече тяхното телешко месо, хората искат първо да видят животното, преди да им се приготви и продаде. Радват се, че има пазар за техните продукти, от тях нищо не залежава, всичко успява да се продаде, хората питат за още. Но вълната от овцете се изкупува трудно, изкупната цена е малка – едва 70 ст. на килограм, няма къде да се преработва. Но откакто произвеждат млечни произведения, са доволни от приходите, а

печалбата отива веднага за нова инвестиция

Замислят да открият колбасарски цех за преработка на месото, хората вече питат за това. Преработката на млякото в цеха за кисело става с подкрепата на Фондация за биологично земеделие “Биоселена” по швейцарския проект. Казват, че превъзходното качество на биологично чистите им продукти се дължи на чистата природа, на прекрасния въздух в района на Централен Балкан, на редките високопродуктивни породи животни и на неуморния труд на фермерите. Работят по директни доставки, имат магазин в Пловдив, предлагат продукцията си на фермерските пазари в София, Варна, Бургас. Забелязали са, че най-много се търси тяхното овче и биволско сирене с изключителен вкус. Част от пасищата им са в “Натура 2000”, а всичко са към 5000 дка, част от тях засети с люцерна или житни култури, другото е ливади и пасища. Тази година им направило впечатление, че се забавя раждаемостта при биволите, има по-късни раждания, поради което и млякото е по-малко. Цената на биволското сирене е 17 лв., на овчето 15 лв. за килограм.


Минимандрата за подготовка на сиренето

Надяват се да започнат работа по нов проект за овцеферма и за козеферма, тук в село Васил Левски, вече имат разрешително за място, предстои създаването им. Появява се интерес към млечния туризъм – имат запитвания за посещения на туристически групи във фермата за дегустация и наблюдения, идват и студенти, бъдещите специалисти в този сектор.

Имат идея да развият в бъдеще и селския туризъм, да изградят къща за гости

А от тяхната конюшня да предоставят към 25 коне каракачанска порода за разходка по балканските пътеки в района. Всички здраво са се хванали за работа – освен Никола във фермата активно се включва съпругата му Таня, синът Яни, дъщерята Агора, тя е и студентка в Бургас. Види се, има приемственост в това семейство, работата се поема и от младите.
Никола Кулов споделя, че цената на продуктите не е от най-високата, въпреки това не всеки може да си позволи да си купи от нея и това е жалкото. А би искал всеки да може да си вземе и да се храни от млечните му продукти, които той и семейството му правят за хората.

Дора ВУЧКОВА

Източник: Блиц

Facebook коментар