Бременни пътешественици

Бременността е по-специално състояние, спор няма. Но не е повод да се отказваме от пътешествия. Само трябва правилно да избираме мястото, времето и условията на почивката.

Бъдещите майки, заети със супер отговорна работа, за които кариерата е на едно от първите места, смятат, че е нерационално да почиват по време на бременността. Логиката е проста – ще успея да си поседя вкъщи с детето, когато се роди, а сега трябва да приключа работите в офиса и да спечеля повечко пари, за да компенсирам предстоящото отлъчване от бизнеса. А и идеята да съвместим поредния отпуск с отпуска по майчинство изглежда доста разумна. Да, но само на пръв поглед.

Стягаме куфарите

През пролетта в организма се натрупва сезонна умора, а бъдещата майка се изморява още повече. Физическите сили, изтощавани по време на бременността, трябва да се възстановяват без да се чака отпуска по майчинство. Ако по цял ден се трудите безспирно, няма да можете да вземете от този сезон всичко необходимо за укрепване на здравето си.

Съвсем неотдавна специалистите съветваха бъдещите майки да възстановяват силите си в климатични зони, близки до дома им. Сега вече това правило се разпространява на последните 8-10 седмици: пътуване до далечни краища в напреднала бременност може да наруши настройката на биоритмите – вътрешният часовник, по който протича вътреутробното развитие на детето и самото раждане. Но ако до термина има още време и бременността протича без отклонения, то защо ли пък да не заминем някъде на почивка?

А сега накъде?

– … градуса на сянка

При избора на дестинация един от ориентирите ни трябва да бъде средномесечната температура. В Турция, Тунис, Малта и на другите Средиземноморски курорти през май вече се открива туристическия сезон, но времето все още може да ни изненада с ниски температури. В Арабските Емирства и Египет е топло, само морската вода все още е хладна (може да потърсите хотели с отопляеми басейни). Връхна дреха също няма да е излишна: В Шарм Ел Шейх и Хургада през пролетта и есента периодично духат доста силни и хладни ветрове.

Ако сте решили да оставите почивката за лятото, помнете, че юли и август не са подходящи за почивка на бъдещи майки в турските курорти Анталия и Алания, в Египет, Тунис, Малта, южна Испания и южна Гърция. По това време на годината там е прекалено горещо за бременните. В замяна може да посетите северната част на турската Ривиера – Мармарис, Белек и курортите на Егейско море.

Прекрасно място за почивка през бременността могат да бъдат и планинските курорти в Алпите или Карпатите, а също така европейските спа-центрове в Чехия или Германия. Но помнете, че не всички процедури са подходящи по време на бременността – пропуснете горещите минерални басейни, сауните и другите загряващи процедури.

Избягвайте местата, където се очаква голям наплив на туристи. Ако в ресторанта и на плажа има толкова хора, че е невъзможно да се разминеш, а за да си запазиш шезлонг до басейна, трябва да станеш в пет сутринта, то почивката едва ли ще бъде пълноценна. Затова пиковият летен сезон е по-малко подходящ за почивка на бъдещите майки, отколкото пролетта или есента.

– звездичка и две, и повече

Удобствата са от огромно значение, за да бъде пълноценна почивката. По-добре да не се икономисва от класата на хотелите, особено когато става дума за Турция или Египет – страни, върху които не се разпространяват европейските хотелиерски стандарти. Заявените 4 звезди могат да се окажат само 2 с всички произтичащи от това последици – отсъствие на климатик и други удобства в стаята, а в ресторанта – на необходимата за една бременна пълноценна храна с пресни плодове и зеленчуци или на познатите ястия от европейската кухня. Бременността не е време за експерименти с острата и солена източна кухня.

Отдавайте предпочитание на хотели от известни вериги, по-добре ако са от клубен тип – с голяма територия, където безпроблемно можете да се разхождате и да се наслаждавате на чудесните гледки.

В голяма част от случаите системата “all-inclusive” е по-подходяща за бременните пътешественици. Тя предлага редовно и разнообразно хранене, богат избор на напитки. В някои страни е единственият разумен избор, тъй като извън големите хотели не винаги може да се намери подходяща за бременните храна. Ако ви се струва, че тази система ограничава свободата ви, то преди да вземете окончателно решение, съберете възможно най-много информация за възможностите за хранене в курорта, където отивате.

Още един критерий при избора на хотел: разстоянието от летището не би трябвало да е повече от 35-40 км., тъй като продължителните трансфери след полет са много уморителни.

Дий – дий, конче!

В зависимост от избраната дестинация, може да пътувате с кола или със самолет. Автобусите не са подходящи за бременни, тъй като имат само строго регламентирани почивки и не дават  възможност да се раздвижвате по време на път. Естествено, с кола може да пътувате, ако сте се спрели на някоя близка страна. Важно е да спирате често за почивка и раздвижване и да не се увличате със скоростта (това касае най-вече татковците).

При пътуване със самолет не е достатъчно само да закопчаете предпазния колан – има още няколко уловки:

1. Вземете си бележка от наблюдаващия ви лекар. Някои авиокомпании имат изискване да представите бележка, че не ви е противопоказано да летите. Други пък имат ограничения и след определен срок на бременността не качват бъдещи майки. Бележка може да ви трябва и за да удостоверите, че още сте далече от този срок. Във всички случаи трябва предварително да се информирате за изискванията на авиокомпаниите.

2. Избягвайте чартърните полети. Летете с редовните – те по-рядко нарушават  графика си.

3. Ако имате възможност, изберете първа класа. Там има повече място и може да се настаните много по-удобно. Но ако първа класа не е по силите ви, не се притеснявайте да седнете на свободен ред и да се разположите така, че да се чувствате максимално добре.

4. Помолете да ви настанят на място до пътеката, на първия ред или до някой изход. Така ще имате повече място за краката и във всеки един момент ще можете да ставате да се раздвижвате. Местата във вътрешните редове не са удобни за майчета с вече пораснали кореми (особено, когато става дума за по-малки самолети). Трудно се отваря масичката, а ако пътникът отпред реши да смъкне облегалката си, то ситуацията става още по-неприятна.

5. Носете специални чорапи/ чорапогащник, които подобряват кръвообращението на краката. Бременността предразполага към проблеми с разширени вени или оттоци, а продължителната неподвижност на краката по време на полет е още един фактор, който може в това отношение да повлияе негативно.

6. Събуйте си обувките по време на полета и периодически раздвижвайте краката, за да подобрите кръвообращението:

– Опъвайте и свивайте пръстите на краката (по 20 пъти с всеки крак). В тези движения участват множество малки мускули, които стимулират движението на кръвта по вените.

– Опънете краката напред. Поставете длани малко над коленете и леко натискайте надолу, като едновременно се опитвате да повдигнете краката нагоре.

– Разхождайте се по пътеката на всеки 20-30 мин. Може да седите час, максимум час и половина. След това кръвта във вените застоява с всички произтичащи от това последици.

7. Вземете си плейър със слушалки, за да защитите слуха си от звука на двигателите, който изтощава нервната система, уморява и дразни.Приятната, позната ви музика ще ви позволи и да се откъснете от глъчката в самолета, ще ви помогне да се отпуснете и да си починете.

8. За да не ви става лошо и да не ви заглъхват ушите, възползвайте се от бонбонки с витамин С без захар или от дъвка. Витамин С активира работата на надбъбречната жлеза, която отговаря за приспособителните реакции, а дъвката повишава слюноотделянето, гълтаме по-често и така не заглъхват ушите.

9. Пийте течности. Водата и сокът ще ви предпазят от сухия въздух в салона на самолета.

10. Не се притеснявайте да ходите до тоалетната. Препълненият пикочен мехур притиска матката и създава сериозен дискомфорт.

11. Дайте си време за възстановяване след полета. За целта ви е необходим средно по един ден на всеки прелетян часови пояс. На първо време си отспете и отлежете. Екскурзиите оставете за по-късно.

Застраховка, но не за всички

Имайте предвид, че стандартните туристически застрахователни полици не покриват раждане и евентуални проблеми, възникнали вследствие на бременността. Предвидете резервни средства за евентуални медицински консултации.

Автор: Биляна Цветкова

Източник: kenguru.bg

Facebook коментар