Вече не купувам чесън, откакто разбрах, че ми пробутват китайски. Отглеждам си го у дома и имам цяла година – супер лесно е!

Ако и вие не сте сигурни в това какво купувате от магазина, сме ви приготвили оригинален начин как сами да си отгледате чесън у дома.  Ароматните скилидки са не само вкусна добавка към гозбите, а и чудотворен лек за повишаване на имунитета!

Днес ще ви научим как да си оформите  перфектната леха с чесън  на перваза на прозореца! Няма по-хубаво нещо от това, да откъснеш собственоръчно отгледаната продукция …

 

  • Изберете саксия с дълбочина 20 сантиметра с отвори за отводняване. Имайте предвид, че грудките чесън трябва да се засаждат на разстояние 10 см една от друга и на разстояние 10 см от ръба на саксията, така че изберете съд с достатъчно големи размери.
  • Подгответе почвата: смесете пръст и пясък в съотношение 3: 1.
  • Разделете чесъна на скилидки. Засадете скилидките с плоския край надолу, това е необходимо!
  • Когато заравяте скилидките в земята, имайте предвид, че трябва да има 3 см почва между горната част на скилидката и повърхността на почвата.
  • Поставете саксията на перваза на прозореца, за да попада слънчева светлина 8 часа на ден.
  • Редовно поливайте разсада. За да направите това, поставете съда с чесъна в мивка или друго място, където водата може да се оттича. Полейте почвата, като равномерно я напръскате с вода. Оставете водата да се оттича през отворите на дъното на саксията.
  • Когато се появят първите издънки на чесъна, не забравяйте да ги подрежете до основата.
  • Прибирането на реколтата – след около 9 месеца, когато стръкчетата започват да стават кафеви и да повяхват

 

Важно е да се овлажнява растящият чесън – това растение изисква много влага. Водата за напояване  е добре да е топла – 15-18 градуса. Това е гаранция, че главите ще израстат по-голям!

Важно е да знаете  как да съхранявате чесъна у дома , така че да не се разваля. Много популярен метод за съхранение на чесъна е солта. Вземете суха глава чесън и я сложете в сол. Съхранявайте контейнера със солта на сухо място.

За да не изсъхне чесънът, може също да го съхранявате в торби от плат. Първо напълнете чантата с люспи и едва след това добавете чесъна вътре – ще бъде като току-що откъснат от градината!

отглеждане на чесън

Източник: За Жената

Facebook коментар
(Visited 7 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *