В сърцето на Лондон има защитен природен резерват и замък за катерене

Знаете ли, че стар язовир в района Хакни, в североизточната част на Лондон, е превърнат в природен резерват?

Наречено Woodberry Wetlands, това място с площ от 28 328 кв. м е покрито с езера, диги и тръстики. То е създадено в язовир от 19 век в Стоук Нюингтън и се намира само на десет минути пеша от метростанция Manor House.

1ebf1e2fbacd850619482b8d2d52af61

 

Язовирът е построен през 1833 г., за да отговори на нарастващите нужди от питейна вода в предградията на Лондон.

Woodberry_Wetlands

Woodberry-wetlandss

Преди изграждането му на мястото има поляни, на които местните пасат добитъка си и живеят диви прасета. Скоро след неговото изграждане обаче в района, с гледка към него, са издигнати големи имения, които се превръщат в първата луксозна зона на града.

Двете световни войни през 20 век оставят много от къщите в района пусти. Заради това местните власти купуват цялата територия с идеята на нея да бъдат построени жилища за социално слаби.

event_image1Woodberry Wetlands

Край язовира изникват 2500 домове за бедни, включително едно от първите общообразователни училища в страната. Скоро обаче успехът на проекта, подобно на много такива други в цяла Великобритания, се проваля заради небрежност и бездействие.

Thames Water иска да продаде жилищата и язовира, като се съставят планове той да бъде пресушен и над него да бъдат изградени къщи.

Мощна кампания на местните обаче спасява местността. В крайна сметка, Thames Water продава прилежащите земи, но запазва водоема.

Той е разделен на две части – западният е отворен за почиващи, а източният е природен резерват, но е затворен за обществеността.

Днес London Wildlife Trust, в сътрудничество с Thames Water, значително разширяват тръстиковите масиви.

Природният резерват беше открит на 30 април, а от 1 май е отворен за обществеността.

За последните двеста години плиткото езеро е привлякло повече от триста вида мигриращи птици, като предоставя местообитание и място за гнездене на голямо разнообразие от водолюбиви пернати, включително патици, лебеди, гъски и гмурци, които споделят това пространство с обичайните жаби.

Woodberry Wetlands също така е отлично място да се видят молци, водни кончета, пеперуди и други насекоми през летните месеци.

Точно до резервата се намира още една лондонска забележителност, това е Замъкът (The Castle Climbing Centre),  който е преустроен на гигантски център за катерене, едно от най-добрите места в Лондон.

Stoke_newington_castle_1

the-castle-2

girl1thecastel

Освен катерене, местната общност използва двора на замъка за органична градина.

 

Видео:

http://profit.bg/

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *