Десет малки тайни за добро настроение

Има изпитани рецепти, които бързо могат да повдигнат настроението ни, когато сме унили, изморени, напрегнати или в плен на негативни емоции. Зимата е пословично известна с влиянието си върху емоциите, а резките амплитуди между много топло и доста студено време допълнително подсилват неблагоприятния ефект на сезона.
Представяме ви най-важните тайни, които повдигат доброто настроение и са потвърдени от науката. Ето кои са те:
1. Разходката
Излезте сред природата. Ако редовно се чувствате “изцедени”, то е защото просто редувате стоенето на стол на работа с отпускането на дивана вкъщи. Много учени предупреждават, че урбанизацията е заплаха за психическото ни здраве и благополучие. Но пък е доказано, че 90-минутна разходка сред дърветата е достатъчна, за да ни избави от всички негативни мисли.
2. Музиката
Пуснете си “щастлива” музика. Да, има такова нещо и според учените може значително да повдигне настроението ни. В youtube е пълно с релаксиращи плейлисти, които ще балансират нивото на серотонина и ще ви успокоят значително.
3. Живей с деня
Насладете се на красотата на деня. Редица проучвания доказват положителния психически ефект от това да се наслаждаваме редовно на красотата на изгрева, залеза, на звездите и на снежинките. Живейте с деня и мига.
4. Смехът е лекарство
Смехът много често се оказва най-доброто лекарство. Доказано е, че той снема нивата на стреса, притъпява чувството за болка и повдига настроението. Пуснете любимия си комедиен сериал, потърсете приятел, който има добро чувство за хумор, съберете се с весела компания.
5. Движението е задължително
Раздвижете тялото си. Дори и само 10-15 минути физическа активност са способни да повдигнат настроението ни. Движението повишава нивата на серотонин и допамин в мозъка и ни настройва позитивно. Не е необходимо да правите сериозен фитнес. Джогингът, колелото, спортът с приятели са достатъчни.
6. Близостта на тялото
Прегърнете някого. Това е може би един от най-лесните и най-бързи начини за повдигане на настроението. Учените са доказали, че прегръдката намалява хормоните на стреса и увеличава нивата на окситоцин (хормона на любовта) в мозъка.
7. Правилната диета
Хапнете нещо здравословно. Отдавна е установено, че храната е фактор, който влияе върху начина, по който се чувстваме. Така например недостигът на витамин B-12 може да предизвика депресия, нервно напрежение, главоболие и др. Той се съдържа в червеното месо, черен дроб, яйца, мляко и морските храни.
8. Най-рекласиращият филм
Изгледайте най-релаксиращия филм в света. Такъв наистина съществува. Дълъг е 7 минути е на разположение в сайтовете за видеосподеляния. Видеото е базирано на съветите и препоръките на различни експерти в сферата на стреса, медицината, музикалната терапия, природолечението и др.
9. Хубавите спомени
Припомнете си нещо хубаво. Това значително може да повдигне настроението ни. Много психолози препоръчват вечер да записваме поне 3 весели неща, които са ни се случили през деня. Така се настройваме положително и обръщаме по-голямо внимание на радостите в живота си.
10. Йога и медитация
Ученията на Изтока са крайъгълният камък за всеки депресиран човек. Според изследванията заниманията с йога не само развиват гъвкавостта и мускулната сила, но и ни освобождават от стреса, подобряват концентрацията и намаляват безпокойството. Медитацията, техниките на дишане, изпразването от мисли и постигането на пълен неутралитет към всичко наоколо са едни от най-важните тайни за справяне със стреса.
Източник: pik

Facebook коментар