Човекът, който постоянно ви се оплаква, изчерпва вашата енергия

Способността за проявяване на съпричастност и състрадание се счита за положителна черта, но също така е важно да знаете как да контролирате подобни емоции. Ако се чувствате изтощени след разговор с друг човек, трябва да помислите и да промените отношението си.

Животът носи много проблеми. Нашето семейство и приятели също имат проблеми, така че, често ги слушаме как се оплакват от някого или нещо. Това е нормално от една страна, защото хората искат да се освободят от напрежението и често им става по-леко, когато разкажат за неприятностите си. От друга страна, непрекъснатото слушане на проблемите на другите ни вреди и ни отнема енергията.

Как ни въздейства негативната личност
Някои хора говорят за своите проблеми, за да получат подкрепа и съвет. А други – да предадат своята негативност на другите. Трябва да се научите да ги различавате.

Възможно е хората от втората категория да ви нарекат безчувствен егоист, ако откажете да ги изслушате.

Те могат да се опитат да ви създадат чувство за вина или някакво друго неприятно чувство. Не е страшно. В замяна ще получите прилив на енергия и чувство за самоувереност, след като откажете тази токсична комуникация.

Защо не трябва да слушате тези, които се оплакват
Защото този, който се оплаква постоянно, не прави нищо, за да промени живота си. Той е свикнал да бъде жертва. Това е неговият психологически тип, такъв му е погледът за света.

Можете да го изслушате, но как можете да му помогнете? Никак. Не му трябва помощ, той просто иска да говори. А разговорът без цел няма смисъл.

За съжаление, той подсъзнателно, а понякога и съзнателно обвинява себе си за провала си. Такива хора трябва да посещават психолог, който може да повлияе на мисленето им.

Най-негативно влияние върху човек имат неговите мисли
Никога няма да разрешите проблемите на този, който всъщност няма намерение да ги разреши. Никога няма да успокоите душата му със състрадание, защото той всъщност няма нужда от това. Всичко, което иска, е да свали от себе си чувството за отговорност за собствената си съдба – той иска невъзможното.

Какво се случва, когато постоянно слушаме хора, които се оплакват
Губите вашата енергия. Искаме да помогнем, но не решаваме проблема. Опитваме се постоянно и се изтощаваме с тези опити.

Първи признаци за това:
1.Емоционален дисбаланс
2.Трудности при решаването на собствените проблеми
3.Проблеми с концентрацията
4.Поява на негативни мисли

Как да отбягвате такива хора? Създайте и поддържайте дистанция
Може би, първоначално, ще бъдат обидени от вашето безразличие. Ако всички спрат да слушат безкрайните му тиради за безсмисления живот, в крайна сметка ще трябва да се сблъска с проблемите си, вместо просто да говори за тях или да спре да вижда само лошото.

2.Обяснете му, че не бива да обвинява никого за това, което му се случва, освен себе си

Да речем, че сте го изслушали. Когато вече сте го направили, не пестете още малко време и му кажете, че това, за което той се оплаква, е само индивидуален проблем и че има някои общи, които съдържат негативното му отношение към ситуацията и живота като цяло.

3.Не показвайте “слабост”

Те са манипулатори. Не се поддавайте. По този начин ще съсипете и двамата – и себе си, и него. Отрицателното въздействие на човек никога няма да спре. Когато изтощи вас, ще намери нова жертва.

4.Поставете граници

Помолете го да уважава правото ви на лично пространство. Също така, правото сами да избирате темата на разговора. Можете да кажете, че не искате да говорите за “трагедии и проблеми” през цялото време. По този начин ще принудите такъв човек да се откаже от негативните мисли.

Може би вие, скъпи читатели, сте запознати с някои други ефективни начини за комуникация с такива негативни хора, които изчерпват вашата енергия?

Източник и снимка: bukvarche.com

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *