1.Вашата тренировка

 

Когато тренирате, вероятно дишате с отворена уста, което може да я изсуши. Това, само по себе си, вероятно няма да бъде толкова голям проблем, казва д-р Чо. Но ако тази сухота се съчетае с киселинността и захарността на една спортна напитка или лепкавостта на енергизиращия гел, зъбите ви определено могат да станат по-податливи на гниене.

Така че, много по-добре е да се придържате към пиенето на вода след тренировка и по време на тренировка, ако можете или поне да пиете вода, след като ядете тези фитнес храни, за да ги отмиете от зъбите си.

Д-р Чо казва, че чешмяната вода е по-добър вариант от бутилираната, защото съдържа флуорид, който може да помогне за реминерализирането и възстановяването на емайла. Можете също така да опитате смучене на мента без захар, за да получите повече слюнка.

А вдигането тежести има още един недостатък, за който да се внимава: стискане на зъбите. Ето защо д-р Чо препоръчва пациентите й, които обичат да вдигат, да носят защитен предпазител за уста по време на тренировката си.

2.Хъркане

В допълнение към пречката за партньора ви от приличен сън, хъркането може също така да направи вашите зъби по-уязвими на гниене – особено ако дишате през устата. Това е така, защото хъркането сериозно изсушава устата ви.

Не винаги хъркането е признак на заболяване, но то може да бъде симптом на сънна апнея или други нарушения на съня. Така че, е добра идея да проверите хъркането си, ако изобщо сте загрижени за него. Довеждането на хъркането под контрол има допълнителна полза – поддържането на зъбите ви защитени през нощта.

Не забравяйте за скърцането! Д-р Чо казва, че това е друг основен източник на увреждане на зъбите, който се случва докато си заспал. Ако се събудите с болезнени мускули на челюстта, това може да бъде зъбна мелница! Можете да се справите с това, като си направите нощен контрол, да  вземете от аптека комплект за захапване или да получите персонализиран такъв от вашия зъболекар.

3.Лекарства

 

Има тонове лекарства, които могат да причинят сухота в устата и следователно да направят зъбното гниене по-вероятно, казва д-р Чо. Това включва антидепресанти, лекарства за алергия и лекарства за болка. Добра причина да уведомите зъболекаря си за всички медикаменти, които приемате, независимо дали са предписани или не.

4.Газираната вода – Може би

Има някои изследвания, които показват, че пиенето на газирана вода може да навреди на вашите зъби. Но това все още е теория, така че не се притеснявайте прекалено.

“Ако консумирате огромни количества, може би с течение на времето това ще унищожи зъбите ви”, казва д-р Чо. Това, за което хората наистина се притесняват, е въглеродната киселина в содата. Оказва се обаче, че всъщност това е доста слаба киселина, обяснява д-р Чо. “Содата е много по-корозивна от газирана вода”.

Ако пиете само газирана вода, може да си струва да намалите времето, през което водата е в контакт със зъбите ви, или просто да я изпиете чрез сламка.

5.Дъвченето на лед

“Винаги съм съветвам хората срещу това [дъвченето на лед]”, казва д-р Чо. “Изглежда неразумно, но хората го правят.” Дъвченето на лед, твърди бонбони или други подобни храни може да увреди и дори да счупи зъбите. Така че, сериозно, опитайте да го пропуснете.

6.Пиърсинг на езика

 

Може да е сладко, но също може да бъде лоша идея за вашите зъби. “Това е чуждо тяло в устата ви”, казва д-р Чо и то може да напука или дори счупи зъбите ви, ако не сте внимателни. Особено опасно е, ако пиърсингът е по-близо до върха на езика ви, където може постоянно да се плъзга по гърба на предните зъби.

Особено лесно е да пробиете зъб по време на интензивна тренировка, ако носите пиърсинг на езика. Затова слагайте предпазител.

7.Киселинен рефлукс

Това означава: Необработеният киселинен рефлукс означава, че стомашната киселина преминава през хранопровода и потенциално отива в устата ви.

“Можете да получите хлътване в зъбите, тъй като рефлукса износва емайла, обикновено на задните кътници,” казва д-р Чо. Ефектите са толкова очевидни, че зъболекарите действително могат да ви диагностицират състоянието (,въпреки че те пак ще ви пратят на гастроентеролог или интернист след това). Може да забележите също, че зъбите ви стават по-чувствителни към студения въздух и храните.

Изтпчник: /www.beu.bg

Facebook коментар
Total Page Visits: 1560 - Today Page Visits: 1
SHARE