Бананът е един от най-често употребяваните плодове. Консумира се в суров вид, в салати, в десерти, а в някои страни се пържи.

Тук ще покажем как бананите се берат, сушат, сортират, преработват и изпращат към магазините по целия свят.

Не знам, откъде е тръгнало, но в детството ми по някаква причина свято вярвахме, че бананите растат на палмови дървета.

1-8

Всъщност, бананите се отглеждат като храсти в плантации. Истинският рай за тези плодове е Коста Рика, уникална страна с потресаващи климатични условия. Бананите са основният износ на Коста Рика. Отнема 12-13 седмици, за да придобият форма и да узреят.

loading...

2-7

През това време бананите се измерват и се проверява тяхното състояние и степен на зрелост. Трябва да се отбележи, че плодовете не се берат съвсем узрели, за да не се развалят при транспортирането им в далечни страни.

3-7

Още една особеност: между храстите на бананите се поставят специални дъски с мека повърхност. Така храстите попадат във фабриката, където дъските се махат, а на самите плодове, ако те отговарят на всички стандарти, се слагат стикери.

4-6

После бананите попадат в ръцете на работници, които ги разрязват на клонки с по 5–7 плода. Работниците в такива производства се трудят по 10–12 часа ежедневно.

5-6

След това, бананите се претеглят и третират със специално вещество (вероятно сте виждали бели петна върху жълтите плодове) и се поставят в картонени кутии с дупки, проектирани в съответствие с международните стандарти. Ако са правилно опаковани, във всяка кутия има по около 40 клонки с по 5-7 плода.

6-6

Вижте следващото видео, за да проследите целия процес.

Facebook коментар
(Visited 9 times, 1 visits today)
Total Page Visits: 208 - Today Page Visits: 7
SHARE