Кое е най-мръсното място в самолета?

Светът на авиацията е доста сложен, така че има много митове, които се носят около технологията на придвижване по въздуха. Компанията Honeywell, която произвежда системи за контрол на околната среда и технологии за регулиране на налягането в кабината на самолета, реши да разбере кои са най-големите митове за летенето. Тя проведе анкета сред 2 346 възрастни в САЩ, като част от проучването Air Travel Myths and Misconceptions survey, информира profit.bg.

Резултатите разкриха, че почти половината пътници (44%) вярват, че микробите, разпространявани чрез въздушната система на самолета, могат да ви накарат да се разболеете. Въпреки това, самолетите са оборудвани с HEPA (High Efficiency Particulate Air) филтри, които са в състояние да уловят много от микробите, свързани с обикновената настинка. Филтрите са ефективни при улавянето на 99.9995 процента от микроорганизмите, открити във въздуха, отбелязва Международната асоциация за въздушен транспорт.

Освен това, вирусите, свързани с обикновените настинки и инфекции на горните дихателни пътища, често са твърде големи и тежки, за да се окажат във въздуха, смята д-р Марк Гендреу, директор и заместник-председател на Спешната медицинска помощ в Lahey Medical Center-Peadbody. Поради това вирусите падат на пода или върху други повърхности доста бързо, посочва T+L.

Ето защо повърхностите, където тези частици може да са се приземили или до които се докосват много други пътници, като таблата за хранене, закопчалката на коланите или вратата на тоалетната, могат да увеличат шансовете ви да се разболеете.

Проучване, проведено от TravelMath, сочи, че таблата за хранене в самолета има бактериална популация от 2 155 на квадратен инч, което я прави най-мръсното място в самолета.Предприемането на превантивни мерки, като използването на дезинфекциращи кърпички и средства за ръце, може да помогне в тези случаи.

И накрая, може би е по-добре да се откажете от поръчката на чай или кафе по време на следващия си полет. Оказва се, че водата, която се използва за тези напитки, може също да крие микроби, дори и Е.coli. Обикновено за приготвянето на горещи напитки не се използва минерална, а чешмяна вода, идваща от летища с различни водни и санитарни стандарти.

Въпреки че има редица други фактори, които всъщност могат да допринесат за настиването ви по време на полет, ако все още чувствате, че не можете да дишате добре, обърнете малката въздушна вентилация над главата си. Тя работи, за да образува невидима бариера около вас, предотвратявайки достигането на всички малки частици, попаднали във въздуха, до лигавицата ви.

Четете повече на profit.bg

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *