Красивите царевични кукли

Традицията за изработване на предмети от царевична шума датира в село Куртово Конаре от началото на 20 век, но се развива най-интензивно през 30-години, когато учениците от Земеделското училище в селото изработват предмети за бита от царевична шума и други растителни материали. Момчета са изучавали градинарство, а момичетата са шиели, бродирали, плели на една и две куки, изработвали сувенири и други полезни неща за домакинството от върба, царевична шума, ракита и др. Училището е било тясно специализирано и е събирало момчета и момичета от Куртово Конаре и от околните села. Кукли от царевична шума се изработват в творческата работилница на читалище “Любен Каравелов 1897” от деца в организирания кръжок към читалището под ръководството на учителката по изобразително изкуство Маргарита Момчилова. Ръководителят на работилницата се занимава с този занаят от 20 години, като тя е усвоила много от техниките за работа с царевична шума от семейството на нейния съпруг.
http://www.chrithmith.com/2016/11/23/donald-trump-make-christmas-great-again/
Тук оживяват всички приказни герои от детския свят – Пепеляшка, Малката Русалка, Рапунцел. Сред тях са и Пипи Дългото чорапче и Баба Яга, балерината и Оловният войник. Дори Джони Деп е направен от царевични листа и хлапетата разиграват с него сцени от филма “Карибски пирати”. “Това са герои от техния свят, не от моя, но по този начин аз също се обогатявам. Влизаме си в душичките един на друг и ни е много приятно заедно”, разказва учителката. Самата тя прави кукли с фолклорни образи, като най-много обича кукерите. Често майстори лазарки, народни танцьори и танцьорки. Първите й царевични човечета пък са персонажите от приказката за Пепеляшка, които пази и до днес, тъй като са много издръжливи. Никога не се е опитвала да променя цветовете на царевичната шума.

Материалите, които се използват в работилницата са екологично чисти и куклите не крият никаква опасност за здравето на децата, затова ще продължат да работят само с този материал. Освен шумата, ползват понякога и царевични зърна, с които правят интересни пана. За закрепване пък си служат само с карфички, силикон или тел. Участвайки в проект по Програма” Живо наследство 2010” на Фондация “Работилница за граждански инициативи”,  събира спомените на 30 жени над 55 г. възраст, като най-възрастната е била на 94 г. Много увлекателни са разказите за куклите и материалите, от които са били изработени. Оказва се, че природните материали са били особено ценени при изработката на сувенири, украси за дома и др. И така идва естественото решение да се възродят и съхранят местните традиции за изработка на предмети от растителни материали, придавайки им съвременен облик.

През 2011 и 2012 г. проектът бива доразвит по Програма „Живо наследство 2011″. Фондацията, събира и проучва какво се е изработвало от растителни материали, излъчва се и филм по БНТ. С този филм и събраните материали, Народно читалище “Л. Каравелов 1897” с. Куртово Конаре изготвя проект за местен занаят и се включва в конкурса на Националната система “Живи човешки съкровища 2012”. Проектът е допуснат за участие в Националната кампания “Чудесата на България” и куклите от шума стават национален победител в класацията за нематериално културно наследство на България. Кръжокът е подкрепен от Президента на Република България г-н Росен Плевнелиев, в-к “Стандарт”, в-к “Марица”, представители на пловдивския политически и културен елит, община Стамболийски, Кметство Куртово Конаре. От 2012 г. читалище “Л. Каравелов 1897” си партнира с Фондация “Духовно огледало”. Кръжокът се преименува на Школа Пластика от царевична шума “Духовно огледало” при Народно читалище “Л.Каравелов 1897”. Благодарение на това партньорство са осъществени изложби и участия на представители на школата в Парламента на Република България, Дом “Витгенщайн” – БКЦ – Виена, централата на ЮНЕСКО в Париж, Посолството на България в Токио, “Празници на изкуствата-Аполония”- 2013 и 2014 г. в Созопол.

Източник: УЧИТЕЛИ

Facebook коментар