Кратка разходка удължава живота с години

Всекидневна разходка от около 25 мин. е в състояние да удължи живота на практикуващите я до още 7 г., твърдят учените.

Според проучване редовните разходки намаляват наполовина риска от кончина при инфаркт. Дори и хора, които не са правили упражнението, докато не са влезли в седмото си десетилетие, могат сериозно да подобрят здравето си с движение.

Санджай Шарма, професор кардиолог в Лондон, твърди, че лекото упражнение може да намали наполовина писка от инфаркт при хората на възраст 50 или 60 г. Изследването е много значително. То показва, че когато хората, които се упражнява редовно, могат да дори да забавят процеса на стареене, цитира агенция БГНЕС.

Професорът допълва, че хората не са в състояние да спрат остаряването, но могат да забавят времето, за което ще остареят.

Освен това е напълно възможно, когато човек е на 70 години, да изглежда много по-млад и да доживее до 90 години. Упражненията ви дават между 3 и седем допълнителни години живот. Става дума за истински антидепресант, който увеличава когнитивната функция и сега има доказателства, че може да бъде забавена появата на деменция.

Ученият дава съвет когато знаем, че мястото, за което сме тръгнали, се намира на 20-тина минути пеша, ако разпологаме с време да се разходим до там, а не да чакаме градски транспорт, пише британският вестник Daily Mail.

Изследването за ползата от всекидневната разходка е било направено от екип на Саарландския университет в Германия. В програмата били включени хора, които не са правили упражнения, но се намирали в добро здраве.

Проф. Кристи Дитън от Кеймбриджския институт за обществено здраве е на мнение, че колкото по активен е човек, независимо от възрастта на която започне да го прави, толкова по-голяма полза ще има за него.

Движението и спортът носят здраве и настроение!

Източник:zdraven

(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *